Aeroportul Iași pregăteşte terenul pentru primirea Aerostar: o investiţie de 10 milioane de euro
Știri locale

Aeroportul Iași pregăteşte terenul pentru primirea Aerostar: o investiţie de 10 milioane de euro

Aerostar Bacău a solicitat acordarea anumitor facilităţi pentru derularea unor operaţiuni de mentenanţă la aerogara ieşeană, iar proiectul de hotărâre care permite Regiei Autonome Aeroportul să suplimenteze capacitatea de operare pentru pista de decolare-aterizare şi să construiască o platformă de staţio­nare a avioanelor „perfect orizontală“, conectată printr-o bretea separată la pista nouă, a fost aprobat.

Pe suprafaţa de 16.000 mp, care urmează să fie concesionată către Aerostar, aceștia  intenţionează să construiască un hangar şi anexă tehnică (ateliere, magazii, grupuri sanitare, puncte colectare deşeuri, spaţiu carantină, staţie de neutralizare, parc auto: pompieri, salvare, tractare aeronave, parcare auto salariaţi, delegaţi etc

Concesionarea a fost cerută de Aerostar SA Bacău încă din martie anul trecut, contractul fiind pe o perioadă de 40 de ani, durata maximă permisă de lege. Redevenţa anuală pentru această suprafaţă depăşeşte 10.000 de euro.

La Iaşi, unitatea de mentenanţă a grupului aeronautic băcăuan ur­mează să se ocupe de avioane din familiile Boeing 737 şi Airbus 320, folosite cu predilecţie de cele patru companii aeriene care operează pe aeroport. Investiţia, evaluată la 10 milioane de euro, ar duce la crearea a cel puţin 100 de locuri de muncă.

Amplasamentul iniţial pentru această platformă era prea înclinat, diferenţa de nivel ajun­gea şi la 7 metri, astfel că lucrările de nivelare are fi fost foarte scumpe. Soluţia a fost capătul dinspre nord-vest al pistei, în vecinătatea căruia va fi realizată platforma. Proiectul mai prevede că toate utilităţile vor fi deviate în afara acestui amplasament, iar hangarul, care va ocupa ceva mai puţin de jumătate din suprafaţa concesionată – respectiv 7.200 mp, va avea 25 de metri înălţime şi o deschidere de 90 de metri – pentru a permite accesul a trei avioane simultan.

 

Facebook Comments