Afacere de succes în Iași - Din secretele Stupinei Taină Vie
Profil de antreprenor

Afacere de succes în Iași – Din secretele Stupinei Taină Vie

La Bârnova, în apropiere de Iași, o super familie cu tradiţie apicolă, Oana și Dragoș Iliescu muncesc  într-o stupină aproape desăvârşită, Stupina Taină Vie.

Mierea produsă de ei, atât de frumos numită ”Taină Vie”, simbolizează mărturia prezenței apiculturii tradiționale din cele mai timpurii vremuri, a sfaturilor străvechi trecute prin generații, a bucuriei de a trăi într-un mod armonios cu natura.

Ei se străduiesc să conserve tradiția și respectul față de acest produs plin de har și să dezvolte la ferma lor nu doar un centru de produse apicole tradiționale, ci și un izvor de sănătate, mierea lor fiind în totalitate produsul albinelor, fără adaosuri de nici un fel.

Stupina Taină Vie oferă o gamă variată de miere de albine: salcâm, tei, polifloră, floarea soarelui, rapiţă, mană, castan, mentă, păpădie și zmeură. Ce să mai spunem despre mierea cu delicii, care este o adevărată încântare: miere cu căpăceală, miere cu cătină, miere cu fagure, miere cu goji, miere cu merişoare, miere cu migdale, miere cu nuci, miere cu stafide, miere cu sâmburi de dovleac, miere cu seminţe.

Lăptişor de matcă pur, polen, tinctură de propolis, păstură, miere cu propolis şi alte izvoare de sănătate pură, toate aceste produse apicole, adevărat izvor de sănătate, le puteți găsi pe www.tainavie.ro, și pe facebook la www.facebook.com/tainavie/.

Impresionați de toate aceste minunății, am adresat câteva întrebări celor doi apicultori entuziaști, Oana și Dragoș Iliescu, care au fost de acord să ne dezvăluie din secretele afacerii lor.

 

1. De unde pasiunea pentru stupărit și cum a apărut ideea transformării acesteia într-o afacere?

Pasiunea pentru stupărit a apărut încă din copilărie, prin bunicii noștri. Cu stupi crescuți în mod tradițional, așa ne-am petrecut o parte din momentele noastre alături de familia de la țară.

Ideea transformării acestei pasiuni într-o afacere a apărut ulterior, din necesitatea consumului de produse sănătoase și a cererii permanente pentru natural și pentru modalitățile de tradiționale de tratare a organismului nostru.

2. Care au fost dificultățile de început ale afacerii?

Dificultățile de început ale afacerii s-au dovedit de fapt a fi dificultăți permanente, prezente în derularea constantă a activităților anuale. Astfel, condițiile climaterice instabile, căldura excesivă din timpul verii, seceta și lipsa ploilor pe perioade îndelungate de timp au condus la variații ale producției de miere, indiferent de tipul acesteia (de ex.: miere de salcâm, tei sau polifloră).

Un alt aspect care trebuie subliniat este cel al mierii, dar și al produselor apicole în general, falsificate, care se vând cu un preț cu mult mai mic decât cel al unui produs natural 100%. Bugetele de mediatizare imense alocate de către cei care falsifică produsele, comparativ cu cele infime ale unui producător tradițional, sunt dificultăți prezente și în acest moment în derularea afacerii noastre.

3. Care sunt cele mai mari provocări ale domeniului?

Provocările domeniului nostru de activitate sunt, pe de o parte creșterea permanentă a producției actuale, dar și îmbunătățirea constantă a metodelor de recoltare și îmbuteliere în condiții cât mai adecvate a produselor apicole. Pe de altă parte, dezvoltarea afacerii prezente, colaborarea cu alți producători locali, precum și participarea constantă și performantă la târguri și expoziții, evenimente naționale și internaționale care aduc beneficii susținute pe termen lung pentru întreaga echipă de la Stupina Taină Vie.

Provocarea se naște și dintr-o prezentare cât mai originală, creativă, dar și profesională a produselor Taină Vie, indiferent de locația în care acestea sunt prezentate: mediul on-line www.tainavie.ro, evenimente, magazine tradiționale ș.a.m.d.

Găsirea unui brand cât mai adecvat spațiului în care trăim, a fost de asemenea o provocare. „Taină Vie” este în acest moment marcă înregistrată la OSIM.

O altă provocare majoră o constituie certificarea BIO, pe care am obținut-o în acest moment, dar după 3 ani de la începerea implementării acestui nou proiect. Suntem cu adevărat încântați să oferim produse ECO Taina Vie, sănătoase și 100% naturale.

4. Ce planuri de viitor aveți?

Ca planuri de viitor, ne propunem o colaborare cât mai susținută cu întreaga comunitate locală, regională, dar și internațională de producători de miere, precum și antreprenori. Ne dorim asigurarea unei comunicări cât mai vizibile cu și între antreprenorii din regiune și mediul decizional, o vizibilitate crescută și bineînțeles plusvaloare prin inovații, dezvoltări de produse și servicii menite să îmbunătățească întreaga noastră afacere, dar și mediul local în care ne derulăm activitățile.

5. Un sfat pentru tinerii care ar dori sa înceapă o afacere de acest gen?

Perseverență, răbdare, asigurarea constantă de produse și servicii de calitate. Fiecare detaliu contează, iar noi putem transmite acest lucru prin ceea ce facem la Stupina Taina Vie, pentru că oamenii au nevoie de sinceritate, devotament și dăruire.

Facebook Comments