Lecții de antreprenoriat

Antreprenor începător la 60 de ani

La Tomești, lângă Iași, un antreprenor de 60 de ani, a început anul trecut o afacere proprie în producţie. A luat muncitori necalificaţi pe care i-a învăţat să gestioneze maşini de comandă numerică şi acum face piese mecanice pentru firme din întreaga ţară.

Pentru demararea afacerii a riscat toate economiile făcute în cei aproape 20 de ani cât a lucrat în străinătate, plus alte împrumuturi bancare pentru achiziția mașinilor. Practic el a deschis o firmă de „operaţiuni de mecanică generală“, adică a cumpărat nişte maşini de comandă numerică, strunguri şi freze comandate prin intermediul computerelor.

Piesele mecanice pe care le produce astfel  în mica luni firmă ajung la clienţi din întreaga ţară. „Clienţi mari avem din toată ţara, nu doar din Moldova. Avem clienţi mari care lucrează cu cei de la Rolls Royce din Norvegia. Noi nu lucrăm direct pe export, ci suntem intermediari, fiind la început de drum“, spune antreprenorul.

Pentru că nu a găsit forţă de muncă pregătită, a adus în firmă personal necalificat, printre care şi foşti paznici: „Acum am şase angajaţi. Pe toţi i-am pregătit eu. Nu am găsit persoane calificate. Am pregătit mai mulţi faţă de cei pe care îi am acum. Unii dintre ei au plecat la multinaţionale. După un an de zile, poţi face din orice om care vrea să muncească un muncitor calificat. Tânăra generaţie nu se teme de butoane. Ei când văd maşina de comandă numerică, unde sunt o grămadă de butoare nu se mai sperie. Pe când, dacă vine unul mai în vărstă, el are o oarecare reţinere. Tineretul învaţă foarte uşor, pentru că este în contact cu tehnologia“.

Ieşeanul spune că nu regretă întoarcerea în ţară, dar realitatea este că „din producţie nu faci bani aşa cum se pare. Nu ies milionari doar din asta“. Cu toate acestea, el crede că „Cea mai importantă lecţie a acestui an de când am început afacerea este lucrul cu oamenii. La început eram mai sever, dar am învăţat să mă mai domolesc. La urma urmei, nu foloseşte la nimic dacă îi cerţi tot timpul pe oameni. La ce foloseşte să-l cerţi după ce a greşit, greşeala e făcută. Mai bine vorbeşti calm, îi explici de ce a greşit, îl sancţionezi mai cu blândeţe. Chiar de la angajare, rareori dau minim pe economie, salariile sunt mai mari, dar trebuie să te gândeşti că omul acela este o investiţie. El trebuie să înveţe o perioadă, iar atunci el nu produce pentru tine, tu dai. Din păcate, după ce învaţă la tine el pleacă în altă parte“.

Firma CNC ALL din Tomeşti a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 222.000 de lei, iar profitul a depăşit 18.000 de lei.

Articolul complet pe adevarul.ro

Facebook Comments