Evenimente locale Profil de antreprenor

„Antreprenoriatul exersat în comunitate” – Interviu cu dna Mona Coțofan, directoarea liceului „Vasile Alecsandri” Iași, organizator al Târgului Antreprenorial

„Antreprenoriatul exersat în comunitate, cu exemplele de bună practică, poveștile de succes, trebuie valorificat, prin programe concrete, în școală.” a declarat Dna Mona Coțofan, director al liceului „Vasile Alecsandri” din Iași.

Reamintim că săptămâna trecută a avut loc Târgul Antreprenorial, un eveniment care face parte din proiectul „Construim orașul în curtea școlii”,  care susține implicarea eficientă și efectivă a mediului de afaceri, de la manageri până la profesioniști din diverse departamente, în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi de comunicare, a atitudinilor responsabile şi în stimularea iniţiativei personale a elevilor Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași.

Timp de 5 săptămâni, 19 companii locale, naționale și internaționale din mai multe arii de activitate (IT, servicii educaţionale, medicale, turism, jurnalism, construcții etc) au fost „părinți comunitari” pentru peste 300 de elevi din clasele IX – XI, sprijinindu-i să înțeleagă noțiuni de bază referitoare la antreprenoriat și implicându-i activ în diferite activități.

„Din păcate, cea mai redusă receptivitate am găsit-o la companiile multinaționale din domeniul IT, de la care foarte greu am primit răspunsuri la invitațiile noastre sau nu le-am primit deloc. Probabil proiectul nostru nu a convins.”

„Și foarte receptivi au fost micii antreprenori, aceia care pot oferi elevilor și imaginea reală și dificilă a lumii în care se dezvoltă.” a declarat Dna Mona Coțofan, director al liceului „Vasile Alecsandri” din Iași.

Despre cum a apărut ideea acestui târg, despre obiectivele și implicațiile sociale ale acestuia, am discutat cu Dna Mona Coțofan, director al liceului „Vasile Alecsandri” din Iași, într-un interviu exclusiv acordat pentru antreprenor.info:

1. Cum a apărut ideea de târg antreprenorial?

Elevii noștri primesc o educație de calitate, la nivel teoretic, orientându-se, cu precădere, către un traseu academic după finalizarea liceului. Am simțit nevoia completării programului lor de formare cu experiențe noi, care să deschidă o perspectivă mai concretă elevilor noștri asupra lumii reale de dincolo de spațiul școlii.

Așa a apărut ideea, apoi am contactat antreprenori și, spre marea mea bucurie, am găsit deschiderea așteptată. Astăzi suntem la a patra ediție și cred că drumul edițiilor viitoare e deja conturat.

2. Care sunt obiectivele pe care le urmăriți prin organizarea acestui eveniment?

Evenimentul are mai multe categorii de beneficiari și pentru fiecare dintre acestea am proiectat obiective specifice. În primul rând, elevii au posibilitatea să descopere piața de afaceri locală și să identifice noi oportunități de formare, dar și să înțeleagă ce lucruri serioase și utile se întâmplă și la ei acasă. Îmi doresc să anulăm, în timp, prejudecată că tot ce e bun și temeinic se întâmplă în altă parte. Târgul le oferă, însă, și șansa de a se descoperi, în alte contexte, neexplorate de ei până acum.

Pentru antreprenori cred că există și șansa de a se promova, dar, mai ales, aceea de a descoperi o resursă umană importantă în formare, în care merită să investească. Faptul că adunăm, laolaltă, companii diverse, pentru un țel comun, sper că are impact și asupra modului în care vom cristaliza, în timp, comunitatea ieșeană.

3. Care credeți că trebuie să fie rolul școlii în dezvoltarea spiritului antreprenorial?

Poate că nu despre rolul școlii trebuie să vorbim mai întâi, ci despre rolul colaborării eficiente dintre școală și comunitate. Antreprenoriatul exersat în comunitate, cu exemplele de bună practică, poveștile de succes, trebuie valorificat, prin programe concrete, în școală.

4. Există receptivitate din partea companiilor?

Dacă în primul an am bătut la multe uși, cu succes, e drept, acum companiile vin către noi,

Din păcate, cea mai redusă receptivitate am găsit-o la companiile multinaționale din domeniul IT, de la care foarte greu am primit răspunsuri la invitațiile noastre sau nu le-am primit deloc. Probabil proiectul nostru nu a convins.

Și foarte receptivi au fost micii antreprenori, aceia care pot oferi elevilor și imaginea reală și dificilă a lumii în care se dezvoltă.

5. Ce planuri de viitor aveți legat de târgul antreprenorial?

5. Vom continua, desigur! Sperăm ca edițiile viitoare să aducă noi colaborări.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Facebook Comments