Antreprenorii ieșeni vor plăti taxe locale aproape duble în 2018
Realități economice

Antreprenorii ieșeni vor plăti taxe locale aproape duble în 2018

Antreprenorii care dețin afaceri în Iași, precum și cei care doresc să participe la târgurile din Iaşi, vor resimți anul viitor creșteri mari ale taxelor speciale, pe care sunt nevoiți să le plătească pentru a-și putea desfășura activitatea.

Taxele speciale percepute de municipalitate au fost majorate pentru 2018, principalul motiv al creşterilor fiind lipsa banilor la buget. „Pentru taxele din categoria «taxe speciale» s-a propus în general, o creştere faţă de anul 2017, de aproximativ 20% pentru a acoperi doar creşterea cheltuielilor cu salariile din februarie anul curent, urmare OUG nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum modificarea unor acte normative. Referitor la taxele din categoria «alte taxe locale» s-a propus o creştere în general, faţă de anul 2017, de aproximativ 31,27%, ceea ce acoperă creşterea indicelui preţurilor de consum din perioada decembrie 2007- decembrie 2016“, se arată în proiectul de hotărâre votat în Consiliul local.

De exemplu, antreprenorii care deţin unităţi alimentare de tip fast-food, rotiserie, cofetărie sau patiserie vor plăti taxe duble sau chiar triple pentru eliberarea şi vizarea anuală a autorizaţiei de funcționare. Pentru unitățile de alimentaţie publică cu o suprafaţă de până la 500 de metri pătraţi inclusiv, creşterea este de la 1.398 lei/ an la 3.500 lei/ an, iar pentru cele cu mai mult de 500 de metri pătraţi creşterea este de la 2.097 lei/ an la 5.000 lei/ an.

Micii antreprenori care participă la târgurile din Iaşi vor plăti în 2018 35 de lei/mp/zi în loc de 27 lei/mp/zi, cât achită acum. Cei care vin la Sărbătorile Iaşiului şi fac comerţ ambulant vor plăti 100 lei/persoană/zi în loc de 55 lei/ persoană/zi, în timp ce aceia care vor închiria teren pentru parcuri de distracţie sau circuri vor plăti 15 lei/mp/zi, în loc de la 4 lei/ mp/ zi, ceea ce înseamnă o creştere de 375%.

Cea mai mare creştere o înregistrează  „taxele pentru autorizarea amplasării mijloacelor publicitare în Municipiul Iaşi“, unde „taxa pentru organizarea de campanii promoţionale mobile folosind vehicule speciale echipate în scopuri de publicitate“ va ajunge la 200 lei/ zi/ vehicul, de la 16 lei/zi/ vehicul, creşterea fiind practic de peste 1.100%.

Deşi proiectul votat arată că majorările sunt importante şi vizează cu precădere mediul de business, reprezentanţii Primăriei au transmis că: „argumentele că taxele şi impozitele locale votate astăzi ar împovăra excesiv micii antreprenori, sunt pur şi simplu false. Hotărârea Consiliului Local presupune doar alinierea unor taxe şi impozite pentru comerţul stradal la nivelul de impozitare din celelalte mari oraşe ale României“.

 

 

Facebook Comments