Realități economice

Brandurile românești, sursa de creștere pentru companiile locale

Investiţiile în branding pot duce mai departe afacerile antreprenorilor români, chiar şi peste hotare, după ce până acum companiile locale au mizat pe producţie şi outsourcing.

Companiile româneşti trebuie să meargă după consumatori în toate mediile în care sunt aceştia – online, offline, pe reţelele sociale, pentru a se putea diferenţia în lupta cu giganţii internaţionali.

Există apetit pentru afaceri româ­neşti şi nişe pe care să intre generaţia viitoare de antreprenori. Antreprenorii care dezvoltă branduri puternice pe piața românească fac o investiţie pe termen lung în business-urile lor. Mai mult, ei pot comunica mult mai bine cu clienţii, iar acest lucru îi poate diferenţia în lupta cu marile companii internaţionale.

În dezvoltarea unui brand, nu doar bugetul este important, ci şi creativitatea, iar produsul care ajunge la consumator trebuie să aducă ceva nou faţă de cele ale competitorilor.

În contextul crizei forţei de muncă, antreprenorii trebuie să se adreseze şi angajaţilor companiei, pe care să-i motiveze, iar un brand puternic este soluţia pentru a-i atrage.

Brandul reprezintă singura salvare a companiilor locale, care se află în competiţia cu firmele multinaţionale şi numai o poziţionare corectă poate asigura antreprenorilor români un loc în piaţă.

În ultimii ani, generaţia nouă de branduri româneşti s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, astfel că pe piaţă au apărut nume noi, care merg după consumatori acolo unde sunt, la târguri internaţionale sau la festivalurile de muzică şi reuşesc să capteze o nişă în domenii unde numele internaţionale domină.

Toate acestea sunt concluziile unei serii de conferințe organizate de ZF, pe tema Brandurilor românești în an de centenar. Iată și părerile câtorva antreprenori ieșeni participanți la aceste conferințe:

Vasile Armenean, fost proprietar Betty Ice

►Brandul se construieşte foarte greu şi este foarte uşor să-l strici. Am reuşit să dovedim că brandurile româneşti sunt performante în exterior şi pasul următor este să avem companii puternice româneşti.

Victor Deleanu, director general Casa de vinuri Cotnari

►Cotnari era un brand tradiţional, pe care toată lumea îl cunoştea, însă noi, la a doua generaţie, ne doream altceva. Am targetat sistemul de HoReCa, zona de vinuri premium şi clienţii tineri din mediul urban.

Grigore Horoi, preşedinte Agricola Internaţional

►În 2010 am stabilit ca direcţie strategică creştere şi diferenţiere pentru că eram conştienţi că într-o piaţă nu tocmai structurată nu trebuie să intrăm într-o competiţie de preţ cu competitorii noştri. Pentru acest lucru trebuie să facem produsele altfel şi să comunicăm consumatorului beneficiile.

Genoveva Cojocaru, proprietar Ulei Zorian

►În prezent suntem mult mai cunoscuţi tocmai prin faptul că am văzut importanţa brandului unui produs. Exportăm, suntem căutaţi de cei din afară. În spatele brandului este calitatea, perseverenţa pentru a menţine calitatea produsului.

Forin Cucu, manager Sofiaman

►Nu avem branduri cu adevărat mari în acest domeniu (al producţiei de pijamale – n.red.), este o industrie care nu poate fi foarte mult automatizată, necesită foarte multă forţă de muncă.

Florin Irimescu, proprietar Vale Putna

►Dacă nu ai un brand puternic, nu poţi vinde. Trebuie să adăugăm valoare şi brandului. La noi încă mai e o şansă pentru micul antreprenor şi să crească pentru că în străinătate marile branduri au ocupat din piaţă.

Ionel Păsărică, proprietar Capra Noastră

►Berea pe care o producem este un produs de nişă. Ne-am gândit că trebuie să avem un brand puternic pentru a ne bate cu marile firme care sunt deja prezente în piaţă.

Facebook Comments