"Breviarul Economic al Județului Iași", o analiză realizată de CCI
Realități economice

„Breviarul Economic al Județului Iași”, o analiză realizată de CCI

„Breviarul Economic al Județului Iași”, publicat de Camera de Comerț și Industrie Iași, reflectă inteligența și creativitatea antreprenorială de care comunitatea ieșeană a dat dovadă, în pofida absenței unor resurse naturale și în condițiile unei infrastructuri care dezavantajează economia județului sub aspect competitiv.

Structurat într-o manieră clară, pe domenii de activitate şi bogat în grafice sugestive, Breviarul oferă atât o imagine la zi a economiei locale, cât şi tendinţa de dezvoltare pe parcursul mai multor ani, autorii oferind şi o privire retrospectivă începând cu anul 2008, anul premergător crizei economice.

În condițiile în care la 31 iulie 2017 erau înmatriculate la Registrul Comerțului 41.966 de persoane fizice și juridice active legal, Iașul produce 3,1 % din PIB-ul național și 31,17 % din PIB-ul regional.  În ceea ce privește domeniul de activitate al companiilor ieșene, cele mai multe activează în domeniul serviciilor (39% – 5604 firme) și al comerțului (31% – 4493 firme). Deși numeroase, firmele din domeniul comerțului realizează per ansamblu o cifră de afaceri comparabilă cu cea a firmelor din industrie, respectiv 1,4-1,5 miliarde de euro, acestea din urmă reprezentând doar 8% din numărul total de firme.

Domeniul IT&C, cu 786 de companii înregistrate, aproximativ 5% din numărul total, a realizat în 2016 o cifră de afaceri de 264 milioane de euro, cu un număr de 8827 de salariați, aproape 9% din totalul salariaților din județul Iași.

Urban versus rural

80% dintre companiile ieșene au sediul social în mediul urban, iar dintre acestea, societățile de pe raza municipiului Iași au realizat o cifră de afaceri de peste 1000 milioane de euro.

Firmele din comuna Miroslava, comuna Valea Lupului și Municipiul Pașcani, au avut în 2016 o cifră de afaceri între 100 și 1000 de milioane de euro, iar cele din Târgu Frumos, Tomești, Lețcani, Bârnova au înregistrat cifre de afaceri între 25 și 100 de milioane de euro.

Această situație evidenţiază o concentrare foarte mare a afacerilor la nivelul municipiului Iaşi şi a Zonei Metropolitane în detrimentul celorlalte zone ale judeţului, cu excepţia zonei Paşcaniului şi a Hîrlăului.

Evoluție diferită în funcție de domeniu

În 2016 , cifra de afaceri este cu puțin peste cea din 2008, situându-se la 104,05%. În schimb, numărul de salariaţi şi numărul firmelor locale active încă se situează sub pragul din 2008, fiind la nivelul de 83,85%, respectiv 91,12%.

Domeniul IT&C a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, ajungând la cca. 200% faţă de anul 2008, industria, agricultura şi turismul se situează la cca. 150%, serviciile la 107%, în timp ce firmele locale care activează în comerţ şi construcţii se află sub nivelul din 2008, la cca. 90%, respectiv 55%.

În ce priveşte numărul de salariaţi, cu excepţia IT-ului care a înregistrat un salt mai mare al numărului de salariaţi decât al cifrei de afaceri prin comparaţie cu anul 2008, în celelalte domenii, fiecare în ansamblul său, în momentul 2016, se consemnează valori inferioare faţă cifra de afaceri. Astfel, dacă în industrie cifra de afaceri din 2016 a fost mai mare cu 41% faţă de anul 2008, numărul de salariaţi este mai mic cu 26%.

În încheierea acestei analzie sunt enumerate proiectele majore de infrastructură, existente sau necesare, după caz, cu impact economic semnificativ pentru Iași: aeroportul Internațional Iași, autostrada Iaşi – Tg. Mureş, amenajarea hidroenergetică şi pentru irigaţii a râului Prut, precum şi calea ferată de mare viteză Bucureşti – Bacău – Iaşi – Chişinău.

Breviarul economic poate fi consultat online pe site-ul Camerei de Comerţ, www.cciasi.ro.

Facebook Comments