Realități economice

Care sunt cele mai mari firme din Iași?

Răspunsul la această întrebare ni-l oferă Camera de Comerț și Industrie Iași, care a finalizat topul celor mai mari companii din Iași, un clasament realizat în funcție de cifra de afaceri realizată în anul 2016, dar și după alte criterii.

Cu ajutorul unor criterii de ierarhizare unitare, s-au realizat clasamente ale firmelor locale, în funcţie de domeniul lor de activitate. Clasificare s-a făcut pe baza datelor din bilanţul pentru anul 2016 şi a unor condiţii de admitere, precum înregistrarea de profit din exploatare, cifra de afaceri de peste 100.000 lei pentru microîntreprinderi şi de peste 250.000 lei pentru celelalte firme, dar și o condiție legată de suma datoriilor la bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului, impozitele şi taxele neplătite la termen la bugetele locale, care nu trebuie să fie mai mari decât valoarea creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului.

Din cele peste 18.000 de firme cu sediul în Iași, care au depus bilanţ pentru anul 2016, 5.479 firme au îndeplinit criteriile de admitere în acest clasament, iar 2.664 firme s-au clasat pe primele 10 locuri ale topului. Per ansamblu, aceste 2664 de firme au realizat în 2016 trei sferturi din cifra de afaceri a judeţului şi au mai bine de jumătate din numărul total de angajaţi.

Clasamentul este structurat pe şapte domenii de activitate, și anume: IT&C şi Cercetare-Dezvoltare cu 160 de firme, Industrie cu 430 de firme, Agricultură-Silvicultură-Pescuit cu 112 firme, Construcţii cu 188 de firme, Servicii cu 817 firme, Comerţ u 816 firme, Turism şi Restaurante cu 141 de firme de top.

Pe lângă aceste clasamente, mai putem și topul 10 al celor mai mari firme din Iași după cifra de afaceri, în care pe locul 1 se situează Delphi Diesel Systems România SRL, urmată, la distanță mare, de Antibiotice SA și Arcelormittal Tubular Products Iași SA.

Locul 1 în ceea ce privește numărul de angajați este ocupat de Xerox Business Services România SRL cu 1876 de salariați, urmată îndeaproape de Delphi Diesel Systems România SRL, care, deși are cea mai mare cifră de afaceri din județ, este situată pe locul doi ca număr de angajați. În topul angajatorilor se situează Antibiotice SA cu 1449 de salariați, Apavital SA cu 1211 salariați, Gip Est SRL cu 957 angajați, SCC Services România SRL cu 925 salariați, Iulius Management Center cu 793 salariați, Te-Rox Prod SRL cu 763 salariați, pe ultimele locuri situându-se Salubris SA și Servicii Publice Iași SA.

Clasamentul firmelor poate fi consultat pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Iasi www.cciasi.ro

 

Facebook Comments