Realități economice

Cât de atractiv este Iașul pentru micii antreprenori

Sistemul de impozitare a locuinţelor a fost modificat substanţial de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Astfel, impozitul pe clădiri se calculează în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu în funcţie de proprietarul ei, persoană fizică sau juridică.

Impozitul pentru proprietăţile imobiliare va fi stabilit în funcţie de destinaţia clădirii, şi anume: rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate –PFA–, spaţii comerciale, cabinete etc).

Mai precis, pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.

De cealaltă parte, pentru proprietăţile nerezidenţiale mixte (proprietar persoană fizică/ spațiu folosit de firme), adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziţionate în ultimii cinci ani. În cazul în care construcţia nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcţiei.

Cote impozit pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice:

 • Alba Iulia – 0,5% (redus de la 1,3%)
 • Arad – 0,2%
 • Baia Mare – 0,2%
 • Brașov – 0,2%
 • București – 0,2%
 • Cluj-Napoca – 0,2 %
 • Deva – 0,7% (redus de la 1,3%)
 • Galați – 1,3%
 • Iași – 0,2%
 • Oradea – 0,6% (urmează să fie redus de la 1%)
 • Satu Mare – 1,3%
 • Sibiu – 0,5 %
 • Timișoara -1%
 • Zalău – 1,3%

Cat vei avea de platit pe un apartament, in functie de zona

Potrivit unei simulari facute de finantistii ieseni, ca o medie, pentru un apartament rezidential cu doua camere, cu o suprafata utila de 45 mp, construit in anul 1982, situat intr-un bloc cu mai mult de 3 nivele si 8 apartamente, dotat cu instalatii de apa, canalizare, electrica si de incalzire, impozitul anual va fi de 109 lei pentru zona A, 104 lei-zona B, 100 lei-zona C si 95 lei-zona D. Pentru o cladire/apartament cu destinatie nerezidentiala, evaluata su dobandita in ultimii 5 ani, se va aplica o cota de impozitare de 2%, rezultand valori de 272 lei, impozit anual pe zona A, 261 lei – zona B, 249 lei – zona C si 238 lei- zona D. Un alt caz luat in calcul de finanatisti este cel al cladirilor sau apartamentelor cu destinatie nerezidentiala care este dobandita inainte de ultimii 5 ani anteriori anului curent si nici nu a fost evaluata in aceasta ultima perioada, impozitul anual pe zona A este de 2722 lei, pe zona B- 2608 lei, zona C- 2495 lei si zona D- 2381 lei.


Firmele și PFA-urile care nu-și deduc utilitățile scapă de majorări

Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, deţin o locuinţă cu destinaţie mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declaraţie până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu îşi desfăşoară activitatea acolo, precizează Ministerul Finanţelor Publice.

‘Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună o declaraţie, până la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 -ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015. Exemplu: în cazul în care am o locuinţă cu destinaţie mixtă (în apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfăşor activitatea acolo, trebuie să depun această declaraţie până la 31.03.2016. Aşadar, nu toate persoanele fizice trebuie să depună această declaraţie!’, precizează Ministerul Finanţelor.

Potrivit noului Cod Fiscal, clădire cu destinaţie mixtă este clădirea folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial.

Facebook Comments