Cât de ușor este să faci afaceri în România. Diferențe semnificative de la un oraș la altul
Realități economice

Cât de ușor este să faci afaceri în România. Diferențe semnificative de la un oraș la altul

Un nou raport al Băncii Mondiale – Doing Business in UE: România, Bulgaria și Ungaria, analizează mediul de afaceri și cadrul legislativ în 22 de orașe din cele trei state. În Romania, studiul analizează 9 orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara.

Raportul vizează reglementările aplicabile mediului de afaceri și aplicarea acestora în cinci etape din ciclul de viață al unei societăți comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societăți, obținerea autorizației de construcție, racordarea la rețeaua de energie electrică, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale în prima instanță.

Potrivit raportului, întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcție de locul în care își stabilesc afacerile, cele mai mari decalaje fiind la obținerea autorizațiilor de construcție, racordarea la rețeaua de energie electrică și soluționarea litigiilor comerciale.

Obținerea unei autorizații de construcție este considerabil mai dificilă la noi decât în majoritatea celorlalte state membre ale UE, în mare parte din cauza numărului mare de aprobări care trebuie obținute. Astfel, o autorizație de construcție se obține în 156 de zile la Oradea, de două ori mai repede decât în Constanța sau Timișoara. Cu toate acestea costul obținerii autorizației în Oradea este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iași. 

De asemenea, în ceea ce privește racordarea la rețeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aștepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar și în Iași, orașul care înregistrează cele mai rapide formalități dintre toate cele 22 de localități comparate.

Raportul arată că cel mai ușor pentru întreprinzătorii români este să înceapă o afacere în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, față de două săptămâni în Constanța și aproape trei săptămâni în Craiova.

Facebook Comments