Cel mai mare Forum Economic Româno-Israelian va avea loc la Iași
Evenimente locale

Cel mai mare Forum Economic Româno-Israelian va avea loc la Iași

Pe data de 28 iunie, va avea loc la Iaşi, Forumul Economic Româno-Israelian, la care vor fi prezenţi oameni de afaceri din Israel, reprezentanţi ai Ambasadei Israelului în România şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ din întreaga Regiune de Nord-Est.

La nivelul judeţului Iași, în prezent sunt înregistrate în evidenţele Registrului Comerţului 54 de firme cu capital israelian, dintre care doar 11 mai sunt active. Bio Energy Corporation SRL, firmă ce activează în sectorul fabricării de produse chimice, are cea mai mare cifră de afaceri dintre unităţile cu capital israelian din Iaşi, în valoare de 2,5 milioane lei. Totuşi, afacerile cu capital israelian în România s-ar putea dubla în viitorul apropiat prin înfiinţarea la Iaşi a acestui forum anual româno-israelian.

Anul trecut, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, aflat în vizită de lucru la Iaşi împreună cu ambasadorul Israelului, Tamar Samash, a dat publicităţii această informaţie. „Aş vrea să lansăm Forumul prieteniei româno-israeliene, la Iaşi. An de an Federaţia şi Ambasada vor fi parteneri. La Iaşi am putea aduce evrei şi neevrei, de aici şi din Israel, pentru a da semnale şi mai puternice privind dezvoltarea relaţiilor dintre cele două comunităţi. L-am adus cu noi pe preşedintele Camerei de Comerţ România-Israel, Călin Coşar. Domnia sa mi-a transmis că în România sunt circa 400 de firme cu capital israelian înscrise la Registrul Comerţului. Există multe altele care au sedii în alte ţări şi care activează în România. Volumul de afaceri nu este foarte mare: 500 de milioane de dolari. De aceea cred că acest forum va trebui să aibă ţinta de a ajunge la un miliard de dolari. Sunt investiţii multe de 4-5 miliarde de dolari, dar prin offshore. Aş dori ca Iaşul şi Moldova să ajungă ceea ce e Israelul în lumea largă în domeniul IT, de exemplu. Aş dori să conlucrăm şi să punem în valoare capacităţile tinerilor de la universităţile ieşene şi să ducem acest lucru spre dezvoltarea reciprocă”, a declarat atunci Vainer.

 

Facebook Comments