Realități economice

Cel mai mare salariu din Iaşi: 20.000 de euro/lună

Topul celor mai mari lefuri brute trecute în dreptul angajaţilor ieşeni arată că primii zece în funcţie de acest indicator au între 40.300 şi aproape 90.000 lei în fiecare lună. Cel mai bine plătite sunt persoanele care activează în domeniul IT, în mare parte în multinaționale cunoscute, sau în cadrul unor companii de materiale de construcţii.

Un exemplu în acest sens este firma ieşeană Mobility Games, cunoscută pentru contractele cu cea mai cunoscută companie din industria desenelor animate, Disney. Înfiinţată în 2005, mica firmă ieşeană număra în 2014 18 angajaţi, care reuşeau să crească cifra de afaceri a companiei de la 1,5 milioane lei în 2013, la peste 16,5 milioane lei. Totodată, profitul a crescut de la 160.000 lei la aproximativ 900.000 lei, simultan crescând şi datoriile de la 83.000 lei la circa patru milioane lei.

Firma este deţinută de ieşenii Florin Covit, Constantin şi Cătălin Marcu şi firma spaniolă Genera Mobile Solutions, reprezentată de Lopez Catalan Jose Miguel. La finalul anului trecut, societatea ieşeană şi-a schimabt sediul social din Şoseaua Naţională pe strada Arcu şi şi-a deschis un punct de lucru în Bucureşti.

Pe de altă parte, fabrica de cărămizi Brikston Construction Solutions, al cărei director, Iulian Mangalagiu, a apărut de multe ori în presă ca fiind unul din cel mai bine plătiţi salariaţi ieşeni. În 2014, Brikston a avut afaceri de 70 milioane lei şi un profit de 700.000 lei cu peste 200 de angajaţi.

„Din punctul meu de vedere ar fi loc de mai multe astfel de salarii, nu doar zece, dar depinde în ce măsură un antreprenor reuşeşte să dezolte o afacere. Astfel de salarii se dau în general de multinaţionale, ele sunt cele care ridică un pic ştacheta în Iaşi, în timp ce multe din firmele româneşti încearcă să crească salariile prin alte «inginerii financiare», să le spunem aşa, altele decât venitul propriu. Mă refer la diferite bonificaţii, avantaje, sporuri. Totuşi, cred că Iaşul încă este departe de salarizarea din alte mari oraşe din ţară, cum ar fi Bucureştiul sau Clujul”, a explicat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Analiza salariilor primite de ieşeni la finalul anului 2015 arată şi o „tendinţă de creştere a salariilor de peste 1.000 de euro. Din informaţiile furnizate de instituţiile publice, în luna decembrie existau 13.800 de ieşeni care erau remuneraţi doar cu salariul minim pe economie, respectiv 1.050 lei brut. Totodată, aproximativ 20.000 de salariaţi ieşeni aveau la sfârşitul anului trecut salarii de peste 4.000 lei, iar 65% din aceştia erau remuneraţi cu peste 5.000 lei/lună, de unde rezultă că numărul salariaţilor care au fost remuneraţi cu peste 1.000 euro (n.r. – circa 4.500 lei) l-a depăşit pe cel al angajaţilor plătiţi cu minimul pe economie. „Eu nu am nişte date concrete în faţă, dar vă pot spune din experienţă că, în ultimii ani mai ales, nivelul de salarizare în Iaşi a crescut.Această creştere se datorează atât zonei IT, care practică salarii mai ridicate, cât şi faptului că sunt tot mai mulţi antreprenori, firme din industrie, care creează locuri de muncă şi plătesc oamenii mai bine pentru că trebuie să ìi atragă într-un fel sau altul”, a explicat Paul Butnariu.

Articolul complet se poate citi pe ziaruldeiasi.ro

Facebook Comments