Realități economice

Cum arată Moldova în statisticile Ministerului Economiei

La capitolul exporturi, Moldova se situează constant pe ultima poziţie, iar la nivelul importurilor zona „concurează“ cu o altă regiune săracă, Oltenia. Oamenii de afaceri care au reuşit să se impună pe pieţele din afară spun că Moldova rămâne la coada clasamentelor în principal din cauza infrastructurii precare.

Doar 4,6% din valoarea exporturilor raportate în primele zece luni ale anului trecut sunt înregistrate de firmele din judeţele Regiunii de Nord-Est. Practic, Moldova se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte valoarea bunurilor trimise peste hotare. Cifrele brute prezentate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri arată că exporturile din Regiunea de Nord-Est, din primă ele zece luni ale anului trecut, au totalizat 2,1 miliarde de euro, în uşoară creştere faţă de aceleaşi perioade din 2012, 2013 sau 2014.

Principala cauză a lipsei de performanţă la nivelul comerţului internaţional identificată atât de reprezentanţii Camerei de Comerţ, cât şi de oamenii de afaceri din regiune vizează lipsa infrastructurii rutiere. „Dotările de infrastructură reprezintă un handicap al zonei noastre. La fiecare produs exportat agenţii comerciali trebuie să aloce o zi sau două în plus pentru transport”, a punctat în repetate rânduri şeful Camerei de Comerţ Iaşi, Paul Butnariu.

Unul din oamenii de afaceri care a simţit în propriul business acest „handicap“ este Doina Cepalis. Aceasta deţine mai multe firme de confecţii în regiune şi exportă mare parte a produselor. „Principalul impediment îl reprezintă infrastructura, de asta investitorii evită această zonă. Suntem rupţi de lume. Practic, nu existăm pe harta economică a Europei. Un alt impediment pe care l-am întâmpinat eu, personal, este că unii investitori încă nu fac diferenţa între Republica Moldova şi zona Moldovei din Regiunea de Nord-Est. Încă nu ştim să ne promovăm ca zonă“, a punctat Doina Cepalis. Aceasta a subliniat importanţa modernizării Aeroportului din ultima perioadă, pentru că astfel, măcar, clienţii ajung mult mai uşor la Iaşi, respectiv în Moldova.

Articolul integral pe http://www.ziarulevenimentul.ro/

Facebook Comments