Lecții de antreprenoriat

De la producția de vin la turism. Exemplul unei crame artizanale din Iași

Crama Gramma din Iași se orientează din ce în ce mai mult către turismul oenologic. Apropierea sa de oraș face ca tot mai mulți oameni, de cele mai multe ori tineri, să se organizeze în grupuri de 10/15/20 și să viziteze crama.

Este o experiență cel puțin rară, să poți să vii la cramă și să guști un vin direct din cisterna unde a fermentat. E una dintre cele mai veritabile experiențe de degustare, pentru că vinul nu mai suferă alte modificări până în sticlă.

În topul vizitatorilor sunt corporatiștii, oameni care vor să spargă rutina, care nu vor să meargă pe aceleași trasee turistice clasice, care vor să facă și altceva.

„Prețurile uui tur încep de la 15 euro – în care avem 3 vinuri în cramă, 3 vinuri în sala de degustare, platouri cu brânzeturi, ulei de măsline, o pâine mai tradițională. Cred că cel mai scump pachet a fost 50 de euro de persoană, când a fost și prânz și cină și degustări între. A fost o echipă de vreo 30 și ceva de oameni care au stat toată ziua aici și au și lucrat în același timp”, a menționat Marian Olteanu pentru start-upcafe.

Turul include o plimbare prin vie, în care se povestește puțin despre istoria locului, despre importanța vârstei viei și ce înseamnă asta în calitatea vinului. Urmează un tur al cramei și descoperirea procesului de producție: de la culesul în lădițe, bandă de selecție, desciorchinatorul și bineînțeles – presa – care nu mai e zdrobitorul sau teascul clasic, e ceva foarte performant care funcționează pe principiul vidului. Apoi urmează degustarea propriu-zisă.

Facebook Comments