Realități economice

Evoluția Iașului se vede bine

Orașul Iași ocupă locul 3 într-un top al celor mai eficiente orașe din România, din punct de vedere al absorbției de fonduri europene și ale cheltuielilor de capital de capital pe cap de locuitor, dar şi al modului în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani.

Topul este realizat de cei de la UrbanizeHub, pe baza datelor privind cheltuielile de capital de capital pe cap de locuitor și absorbția fondurilor europene în perioada 2007-2016. În acest clasament se regăsesc 10 orașe importante din țară, însă nu neapărat cele mai mari. Motivul pentru care unele dintre marile orașe nu se regăsesc în acest top este excedentul bugetar, un indicator inacceptabil pentru orașe aflate în plină expansiune.

Astfel, pe ultimele două locuri se situează Miercurea Ciuc și Târgoviște, două localități cu unele dintre cele mai mici bugete, dar care au reușit să implementeze numeroase proiecte europene, fapt pe care vizitatorii îl pot observa cu ochiul liber.

La mijlocul clasamentului se regăsesc orașe precum Cluj Napoca, Timișoara, Sibiu sau Brașov, ale căror investiții de capital în această perioadă se situează în jurul valorii de 250 milioane euro.

Locul întâi este ocupat de Oradea, localitate cu o performanță extraordinară nu numai în ceea ce privește absorbția de fonduri europene și cheltuielile de capital, ci și în ceea ce privește bunele practici într-o sumedenie de domenii:  primăria Oradea este printre puținele din țară care au dus la bun sfârșit mai multe proceduri de expropriere pentru caz de utilitate publică;  o politică coerentă în ceea ce privește parcările; un program ambițios și eficient de reabilitare a clădirilor istorice din oraș; este cea mai eficientă primărie în ceea ce privește atragerea de investitori; o viziune clară și coerentă de dezvoltare.

Locul trei pe care Iașul a reușit să îl ocupe, este justificat de evoluția din ultimii ani, în ciuda lipsei unei autostrăzi. Cheltuielile de capital în această perioadă au fost în valoare totală de 282,9 milioane euro, adică €974 pe cap de locuitor, iar la nivel de fonduri europene proiectele însumează 156 milioane euro, cu o medie de €537 pe cap de locuitor.

În concluzia clasamentului realizat de UrbanizeHub se arată că: „S-a investit alert în modernizarea infrastructurii urbane și primele efecte pozitive au început să se vadă deja. Iașiul este inima Moldovei și este un oraș vibrant, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri, cu multe oportunități datorită investitorilor care se relochează acolo.”

Facebook Comments