Iaşul este abia pe locul 20 în ţară la capitolul înclinaţie spre antreprenoriat
Realități economice

Iaşul este abia pe locul 20 în ţară la capitolul înclinaţie spre antreprenoriat

Înclinaţia spre antreprenoriat a unei naţiuni ne dă dimensiunea capacităţii de a investi, de a ne asuma riscuri şi de a crea locuri de muncă de care depinde în mod direct nivelul nostru de bunăstare.

În prezent, în România activează 4,1 firme la suta de locuitori, iar în judeţul Iaşi există o medie de 3,1 firme la 100 de locuitori, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerțului (ONRC). Cu acest „scor”, Iaşul este vecin de clasament cu judeţele Tulcea, Galaţi şi Satu Mare.

În topul judeţelor, cea mai mare înclinaţie spre afaceri se înregistrează în municipiul Bucureşti cu 10,3% persoane juridice active.

Judeţul cu cea mai mică înclinaţie spre afaceri este Botoşani, cu 1,6% firme raportat la numărul de locuitori.

Din punct de vedere al afacerilor individuale PFA/II/IF, Giurgiu se află pe ultimul loc cu 1,1%, iar cea mai mare înclinaţie spre afaceri individuale PFA/ÎI/IF de acest tip se înregistrează în judeţul Alba cu 3,4%.

Iaşul este pe locul 17 la nivel naţional la numărul unităţilor PFA/II/IF, cu 15.465 de unităţi în total, respective două la suta de locuitori.

În ceea ce privește implicarea femeilor în afaceri, aceasta a crescut în acest an. Concret, cele 314.000 de femei antreprenoare creează în prezent peste 900.000 de locuri de muncă, potrivit datelor oficiale. Comparativ cu anul trecut, creşte cu un punct procentual rolul antreprenoriatului feminin, la 39% din totalul firmelor active în România, la finele lunii octombrie 2016.

Articolul complet pe ziaruldeiasi.ro

Facebook Comments