Realități economice

Iașul, unul din cele 5 orașe din România cu potențial de a deveni centru economic, în următorii ani

Bucureștiul nu mai este singurul oraș pe care îl au în vedere antreprenorii și investitorii străini.

Capitala este cel mai important oraș din România din toate punctele de vedere, orașul spre care se uită prima dată investitorii străini, dar și antreprenorii români care vor să dezvolte businessuri. Tot spre București vin anual și numeroși tineri în căutarea realizării profesionale.

Ultimii ani au dovedit, însă, că și alte orașe din România au potențialul de a deveni centre economice. Iașul este unul dintre acestea, într-o analiză realizată de Forbes România.

Iași, orașul moldovenesc ce atrage companii străine de anvergură

Iașiul, cel mai important oraș din zona Moldovei, este foarte atractiv pentru companii din zona IT. Fiind și un oraș universitar, companiile găsesc aici și numeroși specialiști, pe care uneori îi angajează încă de pe băncile facultății.

Un exemplu grăitor când vine vorba despre potențialul Iașiului este faptul că gigantul american Amazon a ales acest oraș în detrimentul Capitalei atunci când a deschis sediu în România.

Aceleași puncte tari le are și Clujul, cu un număr mare de specialiști în diverse domenii, și deasemenea foarte atractiv pentru investitorii din IT, fiind chiar denumit  Silicon Valley-ul Transilvaniei.  Spre deosebire de Iași, Clujul este și o metropolă ce atrage turiști. Vara, în timpul festivalurilor Electric Castle și Untold, orașul este vizitat de zeci de mii de tineri, care lasă acolo sume importante de bani.

Timișoara, metropola care demonstrează că Banatul poate fi fruntea, a atras de-a lungul timpului numeroase nume din zona fabricării de piese auto: Continental și Delphi Packard, companii care au sedii de lucru și în Iași, dar și alte companii precum Hella sau TRW Automotive Safety Systems.

Constanța a fost întotdeauna un oraș cu o importanță economică majoră mai ales datorită ieșirii la Marea Neagră și a portului. Acesta și companiile petroliere dau cea mai mare parte din puterea economică a acestui oraș, dar și a întregului județ.

Galațiul este și el un oraș cu un potențial demn de luat în considerare, deși este cunoscut mai mult pentru industria siderurgică. Arcelor Mittal este cea mai cunoscută companie care își are sediul aici, însă Galațiul este și orașul în care a fost pusă pe picioare o afacere românească ce a trecut și granițele – Arabesque.

Facebook Comments