Realități economice

Iașul, unul dintre orașele atractive pentru outsourcing

Costurile înregistrate de companiile de outsourcing în România sunt printre cele mai scăzute din regiune, București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fiind în categoria celor mai ieftine destinații ale centrelor de Business Process Outsourcing (BPO) și Shared Services Center (SCC), între orașele din regiune care concentrează cele mai multe astfel de firme.

Centrele de acest tip preiau diferite activități, precum cele de call-center, IT, customer support, suport tehnic, payroll și bookkeeping, externalizate de companii sau furnizate în grup de un centru specializat. Costurile stabilirii unui astfel de business în Europa Centrală și de Est au crescut în ultimii ani, iar o mare parte a acestei majorări este determinată de evoluția salariilor. Creșterea de salarii este considerată importantă pentru această industrie, dar nu este văzută ca un risc major pentru operatorii din domeniul BPO/SSC, potrivit unui raport al firmei Colliers International, care analizează Polonia, România, Ungaria, Cehia, Slovacia și Bulgaria.

Salariile în acest domeniu în România au încă spațiu de recuperat față de alte state din regiune, însă înregistrează deja un ritm de creștere alert, estimat la 14%, de circa trei ori mai rapid comparativ cu media ultimilor ani.

Astfel, București și Cluj-Napoca sunt în prezent la nivelul de “complexitate ridicată”, în linie cu Budapesta, Praga, Varșovia, Cracovia sau Sofia, dar peste orașe ca Bratislava sau Liov.

Iașul și Timișoara au printre cele mai mici costuri de operare dintre orașele din regiune, dar, deși nivelul salariilor este determinant, alți factori care influențează dezvoltarea sectorului de servicii pentru afaceri se numără și disponibilitatea forței de muncă, mediul de afaceri, calitatea vieții și infrastructura.

Industria de servicii pentru afaceri (business services – ITO, BPO, SSC si R&D) este una dintre cele mai importante din România, cu peste 100.000 de angajați.

Articolul complet pe ziuadevest.ro

Facebook Comments