Realități economice

Ieșenii, cei mai dornici tineri din țară să plece din oraș pentru un job mai bun

Aproape 80% dintre ieșeni declară că sunt dispuși la relocare, potrivit unui studiu realizat în toamna anului trecut în rândul candidaților de la Târgul de Cariere. Conform cercetării, 78,4 la sută dintre respondenți afirmă că ar accepta un loc de muncă în altă localitate, fie în țară, fie în străinătate. De altfel, ieșenii sunt locuitorii cei mai dispuși la relocare conform studiului efectuat în Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. 71% dintre bihoreni s-ar muta în alt oraș pentru un post mai bun, în timp ce în Cluj-Napoca interesul la relocare este de 66%, iar Mureș de 69%.

Din punctul de vedere al experienței profesionale, peste 42% dintre participanții la studiul desfășurat la Iași sunt persoane cu experiență de muncă, în timp ce restul nu au experiență profesională, însă compensează cu activități precum stagii, internshipuri și voluntariat. Ieșenii se arată interesați în mare măsură de voluntariat; 87,50% dintre respondenții din Iași spun că au făcut voluntariat ori au făcut parte dintr-un ONG pentru mai mult de 6 luni.

Ce îi motivează pe ieșeni să aleagă o companie

În cadrul cercetării realizate la Târgul de Cariere, ediția de toamnă, candidații au oferit informații legate de motivația și așteptările lor de la viitorul loc de muncă. Astfel, 29,81% dintre candidații care au răspuns cercetării afirmă că reputația companiei este foarte importantă pentru ei, în timp ce 57,69% consideră că e destul de importantă. Doar 12,50% dintre respondenți afirmă că din punctul lor de vedere reputația companiei este puțin importantă.

Un alt aspect extrem de important pentru ieșenii care își caută un loc de muncă este posibilitatea de promovare pe care o au în cadrul organizației. 58,65% dintre cei care au participat la cercetare spun că este foarte importantă pentru ei această componentă, în timp ce 33,65% o consideră destul de importantă. La polul opus, 7,69% dintre candidații incluși în cercetare consideră că posibilitatea de promovare este puțin importantă pentru ei. În plus, 68,27% dintre respondenți afirmă că programele de dezvoltare profesională sunt foarte importante pentru ei, 26,92% afirmă că sunt destul de importante, în timp ce numai 4,81% spun că aceste programe sunt puțin importante.

Studiul a fost efectuat în 6 orașe – Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș – în lunile octombrie și noiembrie 2015, pe un eșantion de 1160 de persoane, dintre care 104 ieșeni.

citeste articolul complet pe  http://www.ziaruldeiasi.ro/

Facebook Comments