Lecții de antreprenoriat

Imprimantele 3D „Made in Romania” sunt fabricate la Iași

Imprimantele 3D reprezintă un domeniu aflat pe val, iar potrivit estimărilor piaţa va ajunge la o valoare globală de 30 de miliarde de dolari în 2020.  Un antreprenor ieșean a simţit potenţialul pe care îl are această tehnologie şi a fondat, anul trecut, în noiembrie, firma Bitmi Technologies, la Iaşi, care produce imprimante 3D.

Absolvent al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF „Grigore T. Popa”, tânărul de 24 de ani a făcut rost de banii necesari (5.000 de euro) pentru realizarea primului prototip şi lansarea afacerii muncind în America prin programul Work and Travel. În acest moment Ciprian caută investitori pentru startup-ul lui.

Ciprian a luat decizia să realizeze imprimante 3D în România deoarece, dacă nu făcea el acest lucru altcineva l-ar fi făcut. „Nu am făcut o listă exactă cu avantajele şi dezavantajele antreprenoriatului în România. Ştiu că nu ne aflăm într-un mediu ideal în care să ne putem desfăşura activitatea. Însă aici am crescut, iar deocamdată nu am simţit nevoia de a face o schimbare din acest punct de vedere”, spune fondatorul Bitmi Technologies.

Deocamdată piaţa locală de desfacere pentru imprimante 3D nu este mare, dar trăim în era internetului, iar ţara în care dezvolţi o tehnologie nu mai contează chiar atât de mult. Practic, antreprenorii de astăzi gândesc global, iar aspiraţiile tânărului din Iaşi sunt similare. „Aşadar, încercăm să ne încadrăm cât mai bine într-o nişă la nivel global”, afirmă Ciprian.

Cu imprimantele Bitmi Pro se pot realiza piese de decor, dar şi piese funcţionale din tipuri de plastic de diferite durităţi şi proprietăţi, cu un volum maxim de 200 x 200 x 250 mm.  Avantajul imprimantelor Bitmi Pro îl reprezintă preţul accesibil. Versiunea cu ecran LCD costă 969 de euro cu TVA inclus, iar cea fără ecran 899 de euro. În ciuda acestuia, dispozitivul poate satisface chiar şi nevoile profesioniştilor din anumite domenii.

Deşi firma este foarte „tânără”, are deja clienţi din trei mari domenii: bioinginerie, automotive şi servicii de printare 3D. Până acum, Bitmi a produs cinci imprimante şi a vândut trei, toate unor clienţi din România. A avut şi o comandă din Germania, dar a fost o problemă cu plata care nu a putut fi rezolvată.

Articolul complet pe go4it.ro

Facebook Comments