Realități economice

Industria de outsourcing, locuri de muncă pentru 1,5% din populația activă a României

Conform estimărilor, industria de outsourcing oferă locuri de muncă pentru un număr de circa 125.000 de angajați, reprezentând aprox.1.5% din populația activă a României, orașele în care este concentrată fiind București, Cluj Napoca, Iași și Timișoara.

România ocupă locul I pe piețele mature de outsourcing, cu un total 265 de companii, conform unui studiu realizat de Cushman and Wakefield. Industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro, în 2017.

Forța de muncă motivată, bine pregatită, foarte bună vorbitoare de limbi străine, competitivă la nivel de costuri și cultural apropiată de valorile europene, sunt principalele argumente pentru care potențialul industriei ar fi de 300 de mii de angajați.

Clienții companiilor din outsourcing provin, în special, din următoarele sectoare: bancar, asigurări și servicii financiare, tehnologie și telecomunicații, servicii profesionale de afaceri și bunuri industriale și de larg consum. Majoritatea clienților vin din zona Europei, iar cele mai întâlnite servicii furnizate de către industrie sunt de: Finanțe și Contabilitate, IT, Operațiuni pentru Clienți, Resurse Umane și Achiziții. Pentru serviciile de Finanțe-Contabilitate, cele mai întâlnite activități sunt legate de gestionarea furnizorilor și a clienților, iar pentru serviciile de IT – User Support și Mentenanță pentru aplicații dedicate. În cadrul gestionării clienților, activitățile cele mai întâlnite sunt legate de Helpdesk și Sales & Account Management Support, pentru serviciile de Resurse Umane sunt Administrare, Raportare și Salarizare, iar pentru Achiziții – Achizițiile Operaționale.

Mai multe detalii aici

Facebook Comments