Industria IT schimbă viața în Iași și imaginea orașului
Realități economice

Industria IT schimbă viața în Iași și imaginea orașului

Multă vreme considerat cea mai demodată şi mai înapoiată metropolă din România, imaginea Iaşiului se schimbă rapid graţie remarcabilei dezvoltări a industriei IT.

Dintr-un fost centru industrial înapoiat, Iașiul a ajuns astăzi un fief regional al IT-ului, atrăgând companii străine şi giganţi de nivel mondial precum Amazon, Oracle şi centrul de cercetări al companiei auto germane Continental. În ultimii 15 ani, toate s-au stabilit în Iaşi, fiind atrase de preţurile mici, dar şi de talentele care ies din universitatea locală.

Se estimează că astăzi, peste 21000 de oameni lucrează în sectorul IT şi în serviciile aferente din Iaşi dintr-un total al populaţiei de aproximativ 400.000 de oameni.

Cererea de forţă de muncă depăşeşte acum disponibilul. Un număr tot mai mare de lucrători din sectorul IT îşi părăsesc locurile de muncă din sectoare mai puţin dinamice, se reorientează profesional şi încep o carieră în industria cea mai înfloritoare din oraş.

In ultimii trei ani, populaţia Iaşiului a crescut cu 10%, creştere provocată de migraţia din împrejurimile oraşului şi din alte regiuni ale României, inclusiv din Moldova vecină, precum și datorită faptului că mulţi oameni au revenit în Iaşi după ce trăiseră multă vreme în străinătate.

Mai multe detalii aici.

Facebook Comments