Evenimente locale

Întâlnire de lucru la Iași, pentru Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureș

Grupul de iniţiativă civică „Împreună pentru A8” organizează, astăzi,12 ianuarie 2018, între orele 11.00 -14.00, la Hotel Unirea Iaşi, întâlnire prin care îşi propune să „reafirme susţinerea pentru construirea A8 – Autostrada Marii Uniri – pe traseul «Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş»”.

„La această întâlnire vor participa instituţii, organizaţii şi lideri ai comunităţii care trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru ca autostrada A8 să devină realitate, de la reprezentanţi ai guvernului, parlamentari de toate culorile politice din judeţele prin care ar urma să treacă autostrada, primari şi preşedinţi de consilii judeţene, până la lideri ai comunităţilor religioase, ai societăţii civile, mediului de afaceri şi mass media. Apreciem faptul că invitaţii noştri au înţeles caracterul special al întâlnirii şi au acceptat să contribuie constructiv la găsirea soluţiilor pentru realizarea obiectivului nostru“, au transmis reprezentanţii Grupului de iniţiativă civică „Împreună pentru A8”, într-un comunicat de presă.

Potrivit iniţiatorilor întâlnirii: „A8 face parte din culoarul principal de transport european, aşa cum a stabilit Comisia Europeană în 2012, cum apare şi în Master Planul General al României, ceea ce permite inclusiv accesarea de fonduri europene pentru 85% din investiţie. Cele trei tronsoane ale A8 (Iaşi – Târgu Neamţ/Târgu Neamţ – Ditrău/Ditrău – Târgu Mureş) se regăsesc în POIM (Programul Operaţional de Infrastructură Rutieră Mare) 2014 – 2020, program ce finanţează proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi care sunt cuprinse în MPGT în România, document strategic aflat în gestiunea Ministerului Turismului (aprobat prin HG 666/2016)“.

Grupul de iniţiativă civică „Împreună pentru A8” a anunţat că în cadrul întâlnirii se va discuta un calendar de lucru pentru a fi identificate soluţii reale de demarare a acestui proiect. „În paralel, societatea civilă va pregăti cetăţenii obişnuiţi de pe traseul autostrăzii, prin ample campanii de informare şi alte întâlniri publice. Fiecare dintre aceşti patru milioane si jumatate de locuitori ai judeţelor de pe trasul A8 trebuie să conştientizeze că neimplicarea unui politician pentru autostradă este semnalul de alarmă pentru întrebarea: vrea votul meu, dar vrea şi bunăstarea mea?“, se mai arată în comunicatul grupului.

În ultimele săptămâni au existat numeroase discuţii despre proiectul A8, ministrul Transporturilor Felix Stroe venind recent cu o altă soluţie pentru a uni rutier Iaşiul de vestul ţării, printr-un proiect de rută rapidă spre Bacău şi Braşov, ceea ce a stârnit numeroase discuţii în spaţiul public.

Citește mai mult pe adevărul.ro

Facebook Comments