Lecții de antreprenoriat

Întreprinderea socială REDU – un an de existență

În aprilie 2016 întreprinderea socială REDU din Iași și-a încheiat perioada de activitate finanțată de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

REDU recondiționează haine, redă viață textilelor și creează noi produse din materiale colectate, care altfel ar fi aruncate și ar amplifica impactul negativ asupra mediului înconjurător. Ideea proiectului a început să fie aplicată încă din septembrie 2014, urmând ca în aprilie 2015 să fie deschis un magazin fizic, dar și online, în care sunt expuse creațiile atelierului.

Întreprinderea integrează în misiunea ei cele 3 dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul, societatea și economia, dovedind că relațiile dintre ele pot fi armonizate și guvernate de principii solide, astfel încât să se poată contribui la crearea unei comunități care este ecologic sustenabilă, social echitabilă și facilitează un comerț etic. REDU a implicat peste 1500 de oameni care au donat materiale și au participat la evenimente publice precum bazaruri solidare, ateliere creative, evenimente conviviale sau proiecții de filme care au fost organizate cu scopul conștientizării costurilor ascunse ale industriei modei, încurajării populației către un consum responsabil și manifestării solidarității în comunitate. De asemenea, o cantitate semnificativă din hainele primite au fost donate către grupuri defavorizate social.

Peste 3 tone de materiale au fost strânse prin intermediul celor 10 centre de colectare din Iași, din care s-au produs 1000 de articole noi și au atras peste 500 de clienți. Fiecare tonă de material textil refolosită reduce degajarea a 20 de tone de CO2 în atmosferă. Astfel, REDU a prevenit eliminarea a 60 de tone de CO2, cantitate care ar fi absorbită într-un an de o pădure de 75.000 de copaci.

REDU este prima întreprindere socială din România care realizează produse noi din textile și accesorii donate, dar și din resturile de materiale oferite de către fabrici și ateliere locale. Este, de asemenea, prima inițiativă din Iași prin care se colectează materiale vechi și folosite din comunitate cu scopul reutilizării lor.
În calitate de afacere socială, veniturile realizate nu vor fi niciodată utilizate în scopurile personale ale fondatorilor, ci vor fi investite în dezvoltarea ideii care acționează pentru o cauză comună: reducerea deșeurilor textile care impactează negativ mediul.

Cu ocazia împlinirii unui an de existență, echipa a lansat în cadrul unui eveniment public o a treia colecție de haine și accesorii redesigned, creată de către slow fashion designer-ul Lisbeth Lovbak Berg.

Articolul complet pe http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/

Facebook Comments