Lecții de antreprenoriat

IRIS Robotics, start-up din Iaşi care oferă roboţi şi soluţii de automatizare, mizează pe dublarea afacerilor în acest an

Startup-ul ieșean IRIS Robotics are în prezent cele mai multe comenzi din Cluj, Tmișoara sau București, de la companii cu afaceri între 1 și 5 milioane de euro. În 2020 preconizează o dublare a cifrei de afaceri şi a numărului de angajaţi, ca parte a unui plan care prevede ca în 5 ani firma să ajungă la un business de milioane de euro, inclusiv dincolo de graniţele României.

Firma a fost înfiinţată în 2017, după ce antreprenorul Andrei Marin a decis să renunţe la pro­iectele de progra­mare dez­vol­tate în regim de free­lancer în fa­voarea unui busi­ness pro­priu. Scopul său este să aibă un impact cât mai mare în eficientizarea proceselor de lucru în diferite organizaţii.

În momentul de faţă firma produce roboţi umanoizi, inclusiv roboţi de logistică şi de transport în interiorul unei fabrici sau a unei firme de logistică, braţe robotice pentru diferite operaţiuni mecanice. Ei dezvoltă partea de software încorporat în cazul fiecărui produs menţionat anterior. Pentru domeniul HORECA, hoteluri, restaurante firma dezvoltă roboţi umanoizi care întâmpină clienții, având la bază aplicaţii Android şi inteligenţă artificială de tip chatbot prin care se poate interacţiona cu robotul, robot care poate ghida, poate da informaţii concludente în cazul unui hotel, poate recomanda ceva, se poate duce până la bar să preia fie băuturile fie mâncarea şi să le aducă la masa clientului.

Este un mare interes pentru acest tip de roboți, atât din partea companiilor din zona de HORECA, cât şi din partea spitalelor, pentru că roboţii nu pot contracta viruşi care afectează oamenii şi pot deservi pentru interacţiunile cu pacienţii, pot ajuta la servirea mâncării şi băuturii în restaurante, şi de asemenea pot interacţiona cu clienţii chiar şi prin comenzi vocale directe.

Mai multe detalii pe zf.ro

Facebook Comments