Marile companii reclamă lipsa forței de muncă în România
Realități economice

Marile companii reclamă lipsa forței de muncă în România

Criza forței de muncă este una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri în România, mai ales pentru companiile care nu își au sediul în marile orașe. Acestea se confruntă cu dificultăți în a găsi specialiștii de care au nevoie, chiar dacă le oferă salarii atractive.

Până acum câțiva ani softiștii erau cel mai greu de găsit, dar acum nu se mai găsesc nici sudori, mecanici, zidari, economiști și nici chiar directori.

”S-a generalizat criza forței de muncă și ne arată că nu avem nicio rezervă la nivel național pentru a acoperi locurile de muncă pe viitor, dar, și mai important, e că nu avem nicio strategie de a atenua efectele acestei crize pe viitor. Nu avem specialiști, nu avem forță de muncă necalificată, nu avem directori, nu avem mai nimic. Eu caut un director economic pentru un salariu foarte bun și nu găsesc, nu găsesc economiști, nu găsesc sudori, zidari, nu găsesc softiști”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului de Administrație al grupului de firme Elsaco.

Omul de afaceri care conduce grupul Elsaco, unul dintre cele mai puternice din regiunea Moldovei, a spus că specialiștii sunt extrem de greu de atras la Botoșani, chiar și cu lefuri extrem de bune.

Soluțiile posibile sunt relocarea afacerilor din Botoșani în centre economice mari precum Iași, Cluj , București, sau importul de forță de muncă din străinătate, din Asia, din țările arabe. Cea de-a doua soluție prezintă însa riscuri legate de acceptarea în societatea românească a emigranților,  de capacitatea noastră de a-i primi și de a-i integra.

O altă variantă, la care apelează din ce în ce mai multe companii, o reprezintă parteneriatele cu liceele locale, pentru a suporta costurile specializării elevilor astfel încât la finalul studiilor liceale, absolvenții să fie pregătiți în domeniile de activitate economică de care acestea au nevoie.

 

sursa: http://www.banulbotosanean.ro

Facebook Comments