Moldova are primul specialist acreditat BREEAM
Profil de antreprenor

Moldova are primul specialist acreditat BREEAM

Giorgiana Crețu este primul specialist acreditat în sistemul BREEAM din Moldova. Inginer geochimist de profesie, ea este inițiatorul proiectului „Building Green Cities”, lansat prin firma pe care a fondat-o în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, Environmental Services.

În ultimii ani piața clădirilor verzi a crescut considerabil, în special în orașele în care primăriile au oferit reduceri de taxe dezvoltatorilor imobiliari care și-au certificat clădirile.

Antreprenoarea ieșeană a fost de acord să ne povestească mai multe despre acest domeniu atât de nou și mai ales, atât de frumos, în care își desfășoară activitatea.

  1. Spuneți-ne, vă rugăm, câteva cuvinte despre compania dumneavoastră.

În prezent, suntem unica companie din România care oferă servicii de certificare integrate conform sistemelor germane, britanice, americane și românești.

Echipa este una multidisciplinară și extrem de motivată să ofere servicii de calitate, impact la costuri competitive. În anul 2017 compania noastră a fost desemnată green service provider a anului 2017 pentru activitatea relevantă în domeniul clădirilor verzi și a economiei circulare.

În 2019, BINARIUM, unul dintre proiectele sustenabile de succes la care a contribuit echipa noastră, este un câștigător în cadrul BREEAM AWARDS 2019. BINARIUM este prima clădire din România nominalizată la două categorii (Proiecte regionale – Europa Centrală și de Est și proiecte comerciale în folosință).

2. Care sunt beneficiile de a construi verde?

Unul dintre cele mai importante beneficii este reducerea efectului de insulă urbană de căldură, prin reflecția razelor UV și păstrarea unei temperaturi constante la nivelul teraselor. Impactul pozitiv se poate observa și asupra comunității din proximitatea proiectului, nu doar a locatarilor. O monitorizare recentă arată că atunci când temperatura aerului este de 32C, temperatura acoperişului vegetal este de 32C, în timp ce temperatura acoperişului conventional, asfaltat, a unei alte clădiri din vecinătate este de 71C.

Terasele înierbate contribuie la înmulţirea suprafeţelor înverzite din oraş, dar și la reducerea nivelului de particule de praf din aer şi reoxigenarea aerului. De asemenea, în unele cazuri, în condiții de amenajare specifică, aceste spații verzi pot susține recrearea de habitate și creșterea biodiversității.

Beneficiile tehnice includ evitarea suprasolicitării reţelei de canalizare; reducerea debitului scurgerilor din apele pluviale; protecţia clădirii împotriva degradărilor din cauze atmosferice, vânt, precipitaţii, radiaţii solare.

De asemenea, dintre beneficiile specifice pentru ocupanţi şi proprietari, menționăm îmbunătăţirea confortului în interiorul clădirii prin îmbunătăţirea izolaţiei termice şi a izolaţiei fonice; reducerea consumului de energie necesar pentru încălzirea și răcirea clădirii; îmbunătăţirea sănătăţii ocupanţilor prin expunerea la un aer mai curat, natură şi plante; aspect îmbunătăţit.

  • Achiziția unei locuințe de înaltă calitate, eficientă din punct de vedere energetic și performantă din punct de vedere sustenabil;
  • Reduceri la facturile lunare prin economii semnificative de energie și apă;
  • Condiții ipotecare mai avantajoase comparativ cu cele standard care includ rate reduse ale dobânzii cu până la 0.75 – 1% și o limită de creditare mai mare decât Prima Casă, prin programul Ipoteca Verde;
  • Sănătate și bunăstare prin expunerea minimă la materiale toxice și implicit reducerea riscului de îmbolnăvire;
  • Posibilitatea obţinerii unui preţ mai mare la revânzare, datorită certificării independente care garantează un înalt grad de performanţă din punct de vedere energetic și îndeplinirea criteriilor legate de mediu;
  • Acces la infrastructură și resurse pentru sortarea deșeurilor;
  • Promovare ca model de bune practici la nivel național;

3. Costă mai mult o clădire verde?

Costul pentru proiectarea și construirea unei clădiri certificate BREEAM, nivelul GOOD sau VERY GOOD este același cu costul pentru o clădire standard. Practic, costuri suplimentare apar la niveluri de sustenabilitate superioare, precum EXCELLENT sau OUTSTANDING, iar acestea nu depășesc 20% suplimentar comparativ cu o clădire standard sau GOOD/VERY GOOD.

Există o varietate de certificări în funcție de etapă, funcționalitate și tipul lucrărilor efectuate. Astfel, rolul nostru este acela de a asista dezvoltatorul în alegerea sistemului de certificare cu cel mai mare impact de mediu, la costurile cele mai avantajoase.

Din păcate, majoritatea deciziilor se iau în funcție de factorii economici, motiv pentru care reducerea de taxe oferită de Primăria Iași, reprezintă un stimul binevenit care sper să motiveze cât mai mulți investitori să construiască clădiri mai prietenoase cu mediul și mai sănătoase pentru ocupanți.

4. Pe lângă proiectele derulate în cadrul companiei dumneavoastră știm și faptul că mai manageriați și un proiect pe educație finanțat din fonduri europene. Ce v-a determinat să faceți acest lucru?

Consider că de la educație pornește totul, cea mai sustenabilă investiție este cea în educație. În proiectul pe care-l manageriez sunt implicate trei comunități defavorizate din județul Vaslui, respectriv Vetrișoaia, Oșești și Pungești. Totalul de beneficiari din cadrul proiectului este de 906 persoane, atât copii cât și adulți. Dintre aceștia 51 de adulți au șansa de a beneficia de programul ”A doua șansă” prin care iși pot finaliza studiile gimnaziale. Dar totodată, una dintre marile mele pasiuni este lucrul cu copiii, să petrec timp în jurul lor și să văd cum se formează noi caractere.

5. În încheiere vă rog să vă descrieți ca persoană, cum vă place să vă petreceți timpul liber?

Eu ca persoană sunt una destul de asumată în tot ceea ce fac și spun! Sunt uneori extrem de determinată și optimistă, îmi plac la nebunie provocările și perseverez în a-mi atinge obiectivele. În timpul liber îmi place să petrec timp cu familie, cu prietenii, îmi place să gătesc, să merg pe jos, să citesc, să merg la teatru, etc.

Facebook Comments