Realități economice

Moldovenii au plătit în patru ani la stat cât pentru o autostradă până la Târgul Mureş

Peste tot în ţară ni se spune că nu sunt bani pentru autostradă sau alte investiţii majore în Moldova, pentru că judeţele de aici sunt „întreţinute“ financiar de altele mai bogate, din vest. Dar lucrurile nu stau deloc aşa.

Cele 6 judeţe din Regiunea Nord Est sunt în mod clar „pe plus“, între banii transferaţi aici de la Guvern şi banii daţi la Guvern. Iaşul, principala forţă economică a zonei, este de-a dreptul nedreptăţit: primim înapoi din banii daţi spre Bucureşti doar puţin peste 50%, comparativ cu 86%, 84% sau 77% în Suceava, Neamţ, respectiv Bacău. Ca o concluzie, moldovenii au plătit în 2012-2015 la stat mai mult decât pentru o autostradă până la Târgu Mureş: 6,6 miliarde euro.

În perioada 2012-2015 sumele colectate de Fisc din cele şase judeţe ale regiunii Nord-Est se ridică la 30,2 miliarde lei, adică 6,6 miliarde de euro. În acest timp, transferurile de la buget s-au ridicat la 22,7 miliarde lei. Cei mai mulţi bani sunt strânşi din judeţul Iaşi, respectiv 9,38 miliarde lei.

În fiecare din ultimii patru ani, judeţul Iaşi a fost o „locomotivă” în realizarea veniturilor la nivelul regiunii de Nord – Est, realizând anual peste 30% din veniturile totale ale celor şase judeţe. De asemenea, în fiecare din aceşti ani, valoarea transferurilor bugetare către AJFP Iaşi s-a situat la 55-60% din cuantumul veniturilor nete, un procent semnificativ pentru rata de autosusţinere a judeţului. Excluzând judeţele Vaslui şi Botoşani care anul trecut au avut transferuri bugetare mai mari decât veniturile proprii, în celelalte judeţe moldovene transferurile bugetare au fost în procente mult mai mari comparativ cu veniturile (peste 86% în Suceava, 84% în Neamţ sau peste 77% în Bacău). În cifre concrete pe ultimii patru ani, Iaşul a avut venituri totale de 9,4 miliarde lei, fiind urmată de Bacău cu 5,6 miliarde lei, Suceava cu 5,22 miliarde lei, Neamţ cu4,26 miliarde lei, Botoşani cu 2,96 miliarde lei şi Vaslui cu 2,73 miliarde lei (n.r. – Vaslui a încasat în ultimii patru ani cât a încasat Iaşul doar în 2015).

Articolul integral pe http://www.ziaruldeiasi.ro/

Facebook Comments