O altfel de școală s-a deschis la Iași, un loc unde înveți să prepari cafeaua
Lecții de antreprenoriat

O altfel de școală s-a deschis la Iași, un loc unde înveți să prepari cafeaua

Trei tineri pasionați de cafea au decis să creeze un spaţiu dedicat unui ingredient nelipsit din viaţa multora dintre noi: cafeaua. Aşa a apărut Şcoala Moldovenească de Cafea, care își propune să ne învețe cum se prepară corect cafeaua și ce înseamnă să bei o cafea de calitate.

Acest proiect inedit a început în Iaşi în urmă cu un an. Carmen, Ştefan şi Emanuel, trei pasionaţi de cafea, au decis să pună bazele Şcolii Moldoveneşti de Cafea. Au ţinut cursuri de barista în numeroase cafenele din Iaşi, iar din primăvara lui 2017 au deschis propriul spaţiu pe o stradă retrasă din Copou.

Prin şcoală au trecut de atunci zeci de cursanţi, fiecare cu prejudecăţile lui despre cafea. În spaţiul din Copou se sparg mituri despre băutura preferată din zi. Cel mai adesea, cursanţii vor să ştie cum se prepară corect o cafea bună.

„Pentru cea făcută la ibric, punem apă atât cât dorim şi o lăsăm să ajungă aproape de punctul de fierbere, adică atunci când se formează bulele de aer pe fundul şi pereţii ibricului. Putem să ne oprim în punctul respectiv, închidem focul, luăm ibricul de pe foc şi adăugăm atâta cafea cât ne dorim noi, o linguriţă, două, fiecare are preferinţe diferite. Amestecăm uşor, să ne asigurăm că toată cafeaua a fost acoperită cu apă şi lăsăm împreună, preţ de vreo 2-3 minute. După care o turnăm într-o ceaşcă. Dacă rămâne caimac deasupra, înseamnă că avem o cafea proaspătă. Cu cât apa este la o temperatură mai scăzută, cu atât vom da voie unor arome speciale să iasă din cafea“, spune Carmen.

Altfel stă treaba cu licoarea pregătită la espressor: „acolo, procedeul este violent, pentru că noi trecem prin maximum 10 grame de cafea, cantitatea pentru o băutură, apa cu o presiune fantastică de 8-9 bari, la o temperatură care ajunge la 100 de grade Celsius şi totul în 30 de secunde. Tocmai pentru că e atât de scurt procesul, noi ştim că am extras ce e mai bun din acea cafea, am luat esenţa. Dacă depăşim cele 30 de secunde, începem să extragem din cafea şi substanţe de care corpul nostru nu are nevoie“.

Cei care iau parte la cursurile Şcolii pot învăţa tainele unui barista sau pot afla metode alternative de preparare a cafelei (Brewing).

Articolul complet pe Adevarul.ro

 

Facebook Comments