O companie de amanet din Iași, locul 2 în topul afacerilor de profil din țară
Realități economice

O companie de amanet din Iași, locul 2 în topul afacerilor de profil din țară

Piaţa de amanet din România, o piață aflată în continuă expansiune, este dominată de firme din afara Capitalei. Cifra de afaceri cumulată a primilor cinci jucători a fost de peste 54 de milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de 2015. În total în țară circa 3.000 de firme au acest obiect de activitate.

În condiţiile unei concurenţe extrem de puternice, există un lider de necontestat, aflat la o distanţă greu de recuperat de urmăritori.

Astfel, jucătorul de top cu cea mai mare cifră de afaceri din domeniu are sediul central în Maramureş, însă deţine agenţii în aproape toată ţara.  Pe locul al doilea în topul afacerilor din domeniul amanetului, se află o firmă fondată în Iaşi: Express Credit Amanet SRL.

Cifra sa de afaceri este cu 100 milioane de lei mai mică decât a  liderului, respectiv 30,8 milioane de lei.  Firma din Iaşi operează în domeniu din 2002 şi avea anul trecut 96 angajaţi. În total sunt 29 agenţii în judeţul Iaşi şi în Vaslui sub acest nume. Bazele firmei au fost puse de antreprenorul ieşean Bogdan Gheorghiu, care a vândut-o în 2013 grupului american Dollar Financial.

Tot în estul ţării se află și ocupanta locului al treilea din top, Rocri Trade SRL din Piatra Neamţ, înfiinţată în 1997, cu o cifră de afaceri ușor mai mică decât firma de pe locul al doilea. Grupul activează în toată Moldova, inclusiv în judeţe din sudul regiunii şi are şi puncte de lucru deschise sau în curs de deschidere în Ardeal şi vestul ţării.

Abia pe locul patru în top se clasează o firmă de amanet din Bucureşti, Tezaur Investment Group, un jucător relativ nou pe piaţă, primele agenţii fiind deschise în 2009, dar în prezent având deschise aproximativ 50 agenţii în Bucureşti, potrivit site-ului firmei.

 

Facebook Comments