O firmă din Iași prezentă în "Top 1.000 companii europene care inspiră"
Realități economice

O firmă din Iași prezentă în „Top 1.000 companii europene care inspiră”

Recent, London Stock Exchange Group a publicat o analiză în premieră în economia europeană. Raportul se numeşte „1.000 de companii care inspiră Europa” şi prezintă cele mai dinamice întreprinderi mici şi mijlocii din Uniunea Europeană.

Criteriile luate în calcul se referă la companii private, fiind excluse vehiculele investiţionale sau companiile cu capital de stat. Cifra de afaceri luată în calcul pentru companii sau grupuri de firme este între 20 şi 300 milioane de euro. De asemenea, au fost excluse firmele înfiinţate după 1 ianuarie 2012. Perioadele de analiză sunt între anii 2012 şi 2014. Firmele care au înregistrat în această perioadă o scădere a activelor cu 20%, nu s-au putut califica pentru încluderea în top. De asemenea, la construirea listei de companii se ţine cont de aportul fiecărei economii în produsul intern brut al Uniunii Europene.
Marile cifre la nivel european sunt importante. Astfel, două treimi din locurile de muncă din Europa au fost create de întreprinderile mici şi mijlocii. În ceea ce priveşte cele 1.000 de companii incluse în raportul London Stock Exchange Group au înregistrat o medie de creştere anuală a cifrei de vânzări cu 70% si cu 66% a numărului de locuri de muncă. Datele privind crearea de noi locuri de muncă arată că în anii de după criză, ponderea companiilor care crează locuri de munca s-a mutat de la marile companii către întreprinderile mici şi mijlocii.
Raportul celor „1.000 de companii care inspiră Europa” include la extreme 10 companii cu o cifră de afaceri mai mare de 250 milioane de euro si 334 de firme, cele mai numeroase, cu o cifră de afaceri cuprinsă între 20 şi 30 milioane de euro. Pe domenii, cele mai multe companii sunt din industrie (255), industria alimentară şi a băuturilor (117) şi din construcţii (98).
Dintre companiile românești incluse în acest raport, remarcăm o firmă din Iaşi din domeniul industriei textile care lucrează cu mari firme mondiale, dar vânzând creaţii proprii şi nu producţie în lohn. Este vorba de Eurotex Company, fabrica din Iaşi care realizează haine pentru giganţii Zara şi H&M, unele dintre cele mai mari branduri de fashion din lume.
Articolul complet pe http://www.rfi.ro/
Facebook Comments