Pallas Mall Iași pe locul 5 în topul afacerilor rulate de toate mallurile din România
Știri locale

Pallas Mall Iași pe locul 5 în topul afacerilor rulate de toate mallurile din România

Deşi avem una dintre cele mai slabe puteri de cumpărare din regiune, nouă din zece români sunt pasionaţi de mersul la cumpărături, pondere care îi plasează pe primul loc în regiune la acest capitol, potrivit unui studiu realizat de GfK. Mallurile au devenit locurile preferate pentru cumpărături, astfel că cifra de afaceri a celor 63 de malluri funcţionale în 2016 la nivel naţional a crescut cu 11,6% mai mult decât anul anterior.

Primele două poziţii în ierarhia mallurilor cu cele mai mari afaceri din 2016 se păstrează neschimbate în ultimii doi ani: Zona Comercială Băneasa este urmată în clasament de AFI Palace Cotroceni, care a avut anul trecut venituri din chirii de 36,6 mil. euro.

Primul an integral de funcţionare a urcat Mega Mall pe locul trei în top, cu afaceri de 26,4 mil. euro, devansând Iulius Mall Timişoara, care a coborât pe poziţia a patra cu 21,3 mil. euro.

Iulius Mall Cluj a căzut două locuri în top după ce afacerile centrului comercial au stagnat la nivelul de 17,5 mil. euro, iar acum se află pe poziţia a şasea.

La rândul său, zona comercială a complexului Palas din Iaşi a urcat o poziţie şi se situează pe locul cinci cu afaceri de 18,9 mil. euro.

Tabloul general arată rezultate pozitive pentru cele mai multe malluri, 36 din totalul de 63 de malluri din România înregistrând profit, după ce cu un an mai devreme doar 21 de centre comerciale au avut profit dintr-un total de 61 funcţionale. Rezultatul cumulat al acestora a fost de 190 mil. euro, însă aproape un sfert din această sumă reprezintă profitul AFI Palace Cotroceni. Trebuie remarcat faptul că, în special în cazul acestui mall, dar şi al altora şase din top, profitul mallurilor depăşeşte cifra de afaceri, situaţie contabilă întâlnită în cazul vânzării unor active sau al încasării unor dobânzi sau penalităţi.

Pierderile cumulate ale celorlalte 27 de centre comerciale au fost de 89,5 mil. euro anul trecut, cu Mega Mall şi Shopping City Timişoara pe primele locuri cu pierderi de 21 mil. euro, respectiv 8,4 mil. euro.

La capitolul datorii, Mega Mall a rămas pe primul loc cu o sumă de 276 mil. euro, urmată de Bucureşti Mall, care figurează cu datorii de 215 mil. euro, urmat îndeaproape de Palas Iaşi. Centrul comercial din Cotroceni este abia pe locul patru, cu datorii de circa 208 mil. euro, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice. Locul cinci este ocupat de Plaza România cu datorii de circa 184 mil. euro. Datoriile cumulate ale celor cinci centre comerciale reprezintă 30% din datoriile tuturor mallurilor din România.

România se află pe poziţia a treia în topul ţărilor europene cu cele mai noi malluri, în condiţiile în care 82% din centrele comerciale funcţionale la finalul anului 2016 au fost deschise în ultimii zece ani, faţă de o pondere de doar 38% la nivelul Europei, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield. În acest clasament, România este depăşită de Bulgaria şi Serbia, care, de asemenea, intră în categoria pieţelor emergente din ultimii zece ani, în timp ce pieţele mature, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, se află în partea inferioară a topului, în condiţiile în care mai puţin de 20% dintre centrele comerciale al acestor ţări au fost construite în ultimii zece ani.

Anul acesta pe piaţa românească vor mai apărea încă 180.000 mp de spaţii comerciale moderne. Cel mai mare proiect anunţat fiind Shopping City Râmnicu Vâlcea, dezvoltat de NEPI, care implică o investiţie de 40 mil. euro. Mallul ar urma să fie inaugurat la finalul acestui an. Acelaşi dezvoltator intenţionează să deschidă în acest an şi un mall la Satu Mare. Acestora li se adaugă o serie de proiecte de dimensiuni mai mici ce vor apărea în oraşe de genul Târgovişte, Bistriţa, Mioveni, Paşcani sau Dorohoi.

Vânzările retailerilor, în creştere cu 20-30% în ultimul an, potrivit datelor brokerilor imobiliari ai Colliers International, nasc dorinţa de a acapara cât mai mult din banii de consum ai românilor şi determină continuarea extinderii magazinelor la nivel naţional.

Articolul complet pe capital.ro

 

 

Facebook Comments