Profil de antreprenor

Povestea iilor hand-made vândute online în toată lumea

Cristina Chiriac, proprietara brand-ului „Flori de Ie”, a dezvăluit în cadrul unei întâlniri la Iaşi care sunt factorii de succes pentru o afacere online. Una din nemulţumirile ei este instabilitatea fiscală, care-i afectează business-ul prin creşterea costurilor de producţie.

„Flori de Ie”, un brand de renume în ţară şi în străinătate, este o firmă românească care şi-a extins bussines-ul în afara ţării doar prin intermediul internetului.  Inedită la această afacere este colaborarea cu aproximativ 50 de femei din satele din ţară, cu vârsta de peste 50 de ani, care fac iile la războiul de ţesut şi le cos manual.

„Sunt femei din mediul rural. Este un bussines de nişă, vara femeile alocă mai puţin timp meşteşugitului, iarna când e frig afară nivelul de productivitate este mai mare. Noi lucrăm mult pentru stoc. Brandul nostru este înregistrat la OSIM, sunt modele unice. Am avut un singur magazin deschis la Băneasa Mall, dar la începutul anului l-am închis şi bine am făcut. Mi-am optimizat costurile şi m-am redirecţionat către online. Aşa am ajuns să vând în Canada, Peru sau Mexic. Mai colaborez cu câteva magazine, unde îmi mai vând produsele”, povesteşte antreprenoarea.

Ca sfat pentru tinerii care doresc să-şi deschidă o afacere, fie ea online ori nu, Cristina spune că nu trebuie să le fie frică să înceapă. Ea spune că teama de eşec ucide orice avânt de a deveni antreprenor şi că în România teama de eşec este bine impregnată.

Un alt sfat este acela de a „îmbrăca” produsul într-un ambalaj frumos, cu condiţia ca reclama să nu fie mincinoasă. Şi să aibă şi un mesaj bun!

Despre schimbările fiscale care îi afacerea, Cristina spune că „Suntem într-o continuă schimbare şi nu întotdeauna schimbările fiscale aduc lucruri bune. Deocamdată, ţara este plină de incertitudine, antreprenorii sunt bulversaţi de atâtea schimbări. Stau şi mă întreb ce voi face de la 1 ianuarie 2018, pentru că mă tem că peste un an, dacă acea ordonanţă de urgenţă nu va deveni lege, adică nu va fi aprobată de Parlament, ea se va anula de la sine. Adică se vor repune lucrurile în formula iniţială. Atunci ce voi face? Toate aceste modificări, împreună cu creşterea cursului valutar, a ratelor, a energiei electrice, se resimt în costul de producţie. Dacă aş fi fost producător în India, China sau Taiwan, aş fi stat liniştită. Dar eu am vrut să aduc un plus de valoare în economia naţională, noi locuri de muncă… Iar pentru asta avem nevoie de o stabilitate fiscală!”, încheie Cristina Chiriac.

Produsele hand-made făcute de bunicuţe au dus ca afacerea să fie în continuă creştere, ajungând la o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 de euro.

Articolul complet pe ziaruldeiasi

Facebook Comments