Profil de antreprenor

Povestea uleiului fabricat la Oțeleni, ulei adevărat, apărut din dorința de a crea, nu doar de a muta ceva dintr-un loc în altul

Dacă vrei cu adevărat și dacă iubești ceea ce vrei să faci , cu TOATĂ INIMA, mergi înainte oricât de greu ar fi , pentru că , atunci când vei ajunge la final recompensa este imensă.

La Oțeleni, 70 km depărtare de Iași, există o mică fabrică de ulei, o afacere care a pornit doar din dorința de a fi cât mai aproape de familie. Astăzi, Dna Genoveva Cojocaru, cea care, plină de energie pozitivă și de optimism a pornit pe acest drum în urmă cu mai bine de 10 ani, își propune să ne schimbe total percepția despre ulei și despre modul în care mâncăm.

Ea își dorește ca să avem în fiecare zi pe masa noastră „un strop de soare”, mai bine zis să gătim cât mai mult cu Ulei presat la rece Zorian. Și asta nu numai pentru că este mai sănătos decât uleiul obișnuit, dar și mult, mult mai gustos, mai aromat, la fel cu cel pe care îl consumau bunicii noștri.

Dna Genoveva a fost de acord să ne împărtășească din experiența sa proprie, despre dificultățile pe care le-a întâmpinat și încă le mai întâmpină, despre cât de dificil poate fi drumul unui tânăr care își propune să producă ceva în România.

Care este povestea uleiului fabricat la Oțeleni și, mai ales, de ce ulei presat la rece?

Am ajuns aici datorită părinților. Ei s-au născut aici, bunicii mei tot de aici sunt, vacanțele mele aici au fost mereu ( eram așa de nerăbdători sa vină vacanța de vară ), acum îmi dau seama că cele mai frumoase vacanțe aici le-am petrecut . Ideea a plecat de la faptul că am dorit să deschid o afacere care să fie aproape de familie, de casă, o afacere care să reprezinte producția și nu comercializarea, care era în top la acea vreme ( 2000-2003 ) .

Tatăl meu spunea că el plantează semințe de floarea soarelui și le duce la o presă de unde ia ulei. De aici a început această idee: am cumpărat o presă, un filtru, un selector, toate noi, pe acea vreme era fabrica IMMA de la Iași care le producea. Așa că în 2006 am înființat un SRL, am făcut multe probe la ulei, am testat piața uleiului, în diverse domenii, practic am luat totul la mână ( cum se spune ) am citit , am căutat și am ajuns la a face un proiect cu fonduri europene.

 

Mi-a plăcut și încă îmi place foarte mult a face ceva, a crea ceva, nu doar să muți ceva dintr-un loc în altul. Este un sentiment foarte plăcut atunci când creezi.

Pentru implementarea proiectului a fost o altă muncă și foarte multă mai ales perseverență. Nimic nu a fost ușor. Acum, mă uit și văd atât de multe informații pe care le găsești atât de ușor, înainte ele nu erau la îndemâna tuturor.

Când am venit în Oțeleni , nici nu exista internet ( vă dați seama ) , de aici la Iași sunt 70 km. Am făcut cerere la Romtelekom pentru internet, dar mi-au spus că nu pot instala, că nu sunt suficiente cereri . Nu cunoșteam Iașul deloc , așa că mergeam cu harta în mână.

Sunt oameni din instituții care ne-au ajutat la implementarea proiectului. Construcția fabricii a început în 2011 primăvara și am terminat-o toamna , iar în 2012 toamna am dat drumul.

Am ajuns la ulei presat la rece pentru că este un produs sănătos , ceea ce am dorit să aducem pe piață. În primii ani livram doar vrac, către fabrici sau consumatori din alte industrii ( industria energetică , chimică, alimentară ) fiind un produs natural și curat  ( fără chimicale )

Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ați întâmpinat pe parcursul dezvoltării acestei afaceri?

Cel mai dificil moment a fost, și încă mai este, când am ieșit cu uleiul către consumatori, care au fost destul de reticenți ( cei mai în vârstă deși cunoșteau produsul ), nu credeau că în România mai există oameni și mai ales tineri care să producă ceva.

Așa am început cu diverse târguri , expoziții cu degustare și vânzare în care consumatorul a venit și după ce a degustat, pur și simplu se minuna , datorită aromei . Uleiul prin presare la rece își păstrează gustul , mirosul și culoarea naturală .
Astăzi sunt mulți cei care produc astfel de ulei, așa că drumul către inima consumatorului este mai lin ……

Care sunt cele mai mari provocări pentru dumneavoastră, în încercarea de a promova un produs atât de puternic diferențiat?

Cea mai mare provocare a mea este să arăt că acest produs nu este atât de scump ca să fie consumat în bucătăria fiecărei familii, și dacă vei face un calcul vei vedea că va fi mai ieftin și mai sănătos , iar faptul că uleiul presat la rece are gust diferit , nu este ceva rău, se vede că el este făcut din semințe adevărate de floarea soarelui .

Care sunt planurile de viitor? În ce direcție vă gândiți să vă extindeți?

Îmi doresc ca fiecare familie să își poată permite să îl consume în alimentația lor zilnică, și să fim prezenți cu uleiul nostru în fiecare oraș al țării. Și multe alte planuri pe care sper să le aducem cât mai repede la viață .

Un sfat pentru tinerii antreprenori care și-ar dori să înceapă o afacere similară?

Pentru tinerii care își doresc ceva similar nu pot da eu sfaturi, dar pot spune un lucru: dacă vrei cu adevărat și dacă iubești ceea ce vrei să faci , cu TOATĂ INIMA, mergi înainte oricât de greu ar fi , pentru că , atunci când vei ajunge la final recompensa este imensă . Nu vorbesc de o recompensă financiară , pentru că asta va veni doar în timp ( timp lung ) , ci de o recompensă sufletească, dragă inimii tale . Asta doar dacă îți place în primul rând ceea ce vrei să faci .
Și atunci când faci ceva cu inima , este iubit de fiecare ( până când și Domnului îi place)

Unde putem găsi în Iași ulei de floarea soarelui presat la rece Zorian

Îl găsim pe site-ul Sc Co Prod Sor, la email: prodsor.romania@gmail.com, pe pagina de facebook Ulei Zorian și la numărul de telefon: 0787 865 616.

 

Facebook Comments