Realități economice

Prima pensiune construită cu fonduri europene în Iaşi vândută de Fisc

Visul frumos al unei familii de antreprenori de a ridica o pensiune în zona Bârnova s-a transformat într-un coşmar în ciuda eforturile repetate de salvare a firmei.

Prima pensiune construită cu fonduri europene în Iaşi a fost vândută de Fisc şi patronii trebuie să restituie şi banii europeni primiţi pentru construirea clădirii. La începutul acestui an, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au aprobat intrarea în insolvenţă a firmei Popas Păun la cererea primăriei Bârnova, care arăta că are de primit de la societatea soţilor Iuliana şi Ilie Meiu peste 300.000 lei constând în impozite locale neachitate.

Ideea de a construi o pensiune cu fonduri europene a început ca un vis frumos, dar s-a transformat într-o mare problemă imediat ce a fost definitivată. Firma a fost înfiinţată în 2005 cu scopul de a ridica o pensiune agroturistică, iar în noiembrie 2006 era deja aprobată finanţarea prin SAPARD. „Deoarece firma nu dispunea la vremea respectivă de lichidităţi pentru a demara construcţia agropensiunii, a fost contractat un credit bancar de la BRD de în valoare de 70.000 Euro acesta fiind gajat cu bunurile personale ale administratorului statutar, banii respectivi fiind folosiţi pentru achitarea serviciilor de proiectare, arhitectură şi a taxelor necesare autorizaţiilor de construcţie. Pentru a asigura partea de cofinanţare a proiectului societatea a solicitat şi obţinut un credit de 200.000 Euro de la BRD, folosit pentru a acoperi cheltuielile generate de construcţia în sine a imobilului. In octombrie 2008 construcţia a fost finalizată şi a început activitatea propriu-zisă a societăţii conform obiectului de activitate”, a notat administratorul judiciar într-un raport recent în care descrie cauzele ajungerii în insolvenţă.

Cine a stins lumina

Anul finalizării a coincis cu criza economică majoră instalată în întreg sectorul economic, iar cazările s-au situat la un nivel de sub 50% din capacitatea pensiunii, iar veniturile au fost uneori insuficiente pentru achitarea ratelor bancare, ce au fost acoperite din alte fonduri. Din cauza veniturilor insuficiente, dar şi a creşterii accelerate a pensiunilor din zonă, a devenit imposibilă achitarea ratelor, a impozitelor şi a datoriilor către furnizori, ceea ce a dus la primirea unei „ameninţări” cu executarea silită, în octombrie 2010, din partea BRD. Pentru a evita executarea, adminsitratorii au obţinut o refinanţare de la Granti Bank, însă „în peisaj” a apărut Fiscul, care a instituit popriri pe conturi din cauza datoriilor fiscale vechi şi a stopat activitatea firmei Popas Păun. În 2013, Fiscul a scos la vânzare pensiunea pentru datorii de 270.000 lei, însă administratorii au creditat firma şi a achitat toate datoriile.
Deşi a scăpat de BRD şi de Fisc, sfârşitul anului 2013 avea să coincidă cu un alt „hop” imens pe care soţii Meiu trebuiau să îl sară. La finalul celor cinci ani de monitorizare SAPARD, s-a efectuat un control în urma căruia s-a decis că au fost respectate normele prevăzute, dar că nu s-a înregistrat un profit net de 5%, o condiţie esenţială. Din această cauză, Agenţia de Investiţii Rurale a solicitat firmei să returneze fondurile europene în valoare de circa 337.000 lei, procesul verbal fiind transmis Fiscului pentru a demara executarea silită. Deşi a contestat raportul rezultat în urma controlului, Curtea de Apel a respins acţiunea, iar pentru recursul declarat de Popasul Păun urmează să fie alocat termen de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ce spune lichidatorul în ultimul raport

Oricum, în luna aprilie a anului trecut, Fiscul a reuşit să găsească un cumpărător pentru prima pensiune construită cu fonduri europene în Iaşi, iar sumele obţinute au fost obţinute pentru acoperirea creditului de la Garanti Bank. Pensiunea a fost cumpărată de o companie franceză din domeniul imobiliar la jumătate de preţ, respectiv 1,54 milioane lei, deoarece era a treia licitaţie organizată. Ulterior, Fiscul a reuşit să valorifice şi bunurile mobile ale firmei şi a achitat o parte din datoria către AFIR, astfel că sfârşitul societăţii era de aşteptat. „Din cauza procedurilor de executare silită aplicate şi a vânzării bunurilor imobile şi imobile din patrimoniul SC Popasul Păun SRL a fost pusă în imposibilitatea de a mai funcţiona şi de a-şi realiza obiectul de activitate. Din verificările efectuate până în prezent, nu am identificat fapte ale membrilor, organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere care să prejudicieze debitoarea, de aceea Expresss Lichidator IPURL nu are nicio dovadă pentru angajarea răspunderii membrilor organelor de supraveghere”, a concluzionat administratorul judiciar. Potrivit bilanţurilor depuse la AJFP, societatea Popasul Păun avea, la finalul anului 2014, o cifră de afaceri de 82.000 lei şi profit de circa 12.000 lei, după ce în 2013 a avut un an dezastruos, afaceri de 100.000 lei şi pierderi de 1,14 milioane lei.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/

Facebook Comments