Primele două produse tradiționale atestate la Iași
Lecții de antreprenoriat

Primele două produse tradiționale atestate la Iași

De azi înainte vom găsi pe rafturile magazinelor două produse tradiționale, preparate la o aruncătură de băț de Iași, mai precis în satul Vișan. Este vorba de doamna Gica Neamțu, care a reușit să obțină de la Ministerul Agriculturii atestarea  ca produs tradițional a două dinte preparatele sale, Zacusca de vinete și gogoșari și Dulceața de nuci verzi, ambele cu brandul „Pofta focului”.

Cele două produse au fost atestate pe 11 august, fiind înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale.  Ele au fost prezentate public pe 29 august la Direcția Agricolă Județeană Iași.

Este încă un exemplu că pasiunea pentru a găti gustos și sănătos poate fi transformată într-o afacere frumoasă, plină de satisfacții.

Până în anul 2015, atunci când legislația a fost modificată, județul Iași avea 24 de produse tradiționale atestate. Însă în 2015 Ministerul Agriculturii a modificat condițiile de atestare, solicitând o evidențiere mai exactă a elementelor de tradiționalitate, inclusiv prin înscrisuri vechi, fiind anulate toate atestările de până atunci.

Atestarea propriu-zisă a  acestor două produse a durat aproximativ 2 luni de zile, dar demersurile de colectare a informațiilor, de organizare și de construire a dosarului, s-au desfășurat pe o perioadă de 1 an de zile.

 

 

Facebook Comments