Proinvest Group Pașcani, un business tare ca oţelul
Lecții de antreprenoriat

Proinvest Group Pașcani, un business tare ca oţelul

Anul 2000, oraşul Paşcani, judeţul Iaşi. Vasile şi Petronela Sandu, un inginer constructor şi un specialist în managementul industrial sfidează temerile referitoare la sfârşitul lumii de la acea vreme şi înfiinţează o companie privată pentru a oferi servicii de proiectare în construcţii. Aşa a apărut Proinvest Group SRL, o companie care astăzi are o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro.

Ca orice afacere mică, de familie, compania Proinvest Group SRL n-a avut, la început, niciun angajat, iar obiectul de activitate iniţial a fost servicii de proiectare în construcţii, una din puţinele activităţi care se putea face fără capital de lucru.

În primul an, cifra de afaceri a companiei a fost nesemnificativă, cei doi soţi întreţinându-se din salariul pe care îl obţineau de la celălalt loc de muncă. „Anul 2003 a fost unul extrem de important pentru că reuşisem să acumulez suficient capital pentru a începe producţia de tâmplărie PVC“, îşi aminteşte antreprenorul. Doi ani mai târziu, activitatea de producţie se extinde la structuri metalice. Momentul definitoriu a fost, în schimb, în anul 2006 „când am realizat prima mea investiţie, de un milion de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri era de 900 de mii de euro. Am reuşit acest lucru printr-un credit de investiţii pe 10 ani de la BCR“, a explicat omul de afaceri. De atunci, cu aceeaşi instituţie de credit a derulat proiecte de dezvoltare de peste 30 de milioane de euro.

Astăzi, după 17 ani de dezvoltare în domeniul prelucrării oţelului, „Proinvest Group a ajuns o companie multiprodus, care dezvoltă, produce şi comercializează o gamă diversă de componente şi sisteme din oţel pentru construcţii, inginerie şi industrie, de la simple componente pentru construcţii şi până la scule şi componente de înaltă precizie“, spune Vasile Sandu, cu mândrie.

Un alt moment cheie, poate cel mai important, a fost în anul 2012 când „Bosch Rexroth ne-a acordat şansa să intrăm pe piaţa de produse industriale, prin înfiinţarea unei fabrici de la zero, care să producă profile speciale pentru tehnica liniară. Avem un contract până în anul 2021, în valoare de aproximativ 60 milioane de euro. Fabrica este singura de profil din Estul Europei şi printre puţinele din UE“, explică antreprenorul.

O altă resursă indispensabilă pentru business este cea umană. „Cu aproape 500 de angajati, avem o mare responsabilitate faţă de ei şi familiile lor. Noi, antreprenorii, vedem mai mult faţa umană a unei afaceri şi mai puţin profitul“, spune Vasile Sandu.

Acesta mărturiseşte că multinaţionalele şi statul fac concurenţă neloială firmelor autohtone în ceea ce priveşte salarizarea. „Ne străduim să oferim mai mult, respectiv un nivel de salarizare decent, continuitate şi viaţă de familie“, adaugă acesta. Ca toţi antreprenorii, se confruntă cu migraţia forţei de muncă. „Vom continua angajările urmând să ajungem la 1.000 de salariaţi în 2020“, explică antreprenorul.

Articolul complet pe capital.ro

Facebook Comments