Lecții de antreprenoriat

Provocările unei afaceri cu parfum de lavandă

În doar trei ani, un tânăr antreprenor a reuşit să obţină profit de pe urma florilor movalii. Vlad Alexandru Boboc a cultivat cu lavandă două hectare de teren, iar afacerea este promiţătoare. El vinde nu doar florile parfumate, ci şi ulei esenţial pe care îl prepară singur. Mai mult, a inventat şi o maşină cu care scutură florile de pe tijele de lavandă.

S-a orientat către agricultură, unde avea experienţă dobândită din familie, părinţii săi ocupându-se de acest domeniu. Lavanda nu a fost prima opţiune, însă a fost cea mai fezabilă.

„Iniţial m-am gândit să cultiv goji. Părea interesant, fructele fiind destul de căutate, însă m-am gândit că sunt perisabile şi ca să elimin multe riscuri fie trebuia să le usuc, fie să le îngheţ, ceea ce ar fi ridicat costul investiţiei cu dotările de care aş fi avut nevoie”, a spus Vlad Alexandru Boboc.

A doua opţiune au fost migdalele, însă perioada de înflorire timpurie, în februarie mai exact, implica alte riscuri. „E de ajuns câteva zile mai reci şi gata, s-a dus totul”, a completat huşeanul.

Aşa a intrat în poveste lavanda, ai cărei butaşi au ocupat două hectare de teren. Investiţia iniţială a fost de 18.000 de euro, iar acum Vlad spune că şi-a amortizat-o şi că are şi un mic profit.

Articolul complet pe ziarulevenimentul.ro

Facebook Comments