Lecții de antreprenoriat

Scrisoare din partea lui Moș Costică

Am primit pe pagina de facebook a Forumului un mesaj profund si emotionant despre ce inseamna spiritul antreprenorial la orice varsta si, mai presus de asta, o lectie de demnitate pentru tineri.

Buna ziua….sau sarut mainile dupa caz,
O sa imi cer iertare pentru tonul mustrator, dar cand ai amaraciune si durere in suflet, mai gresesti. Sa-mi fie cu iertare, dar vreau sa va intreb :

Cum poate un OM de factura mea, cu statutul meu social, cu venitul meu -780 lei- care desi are ceva experienta adunata in atatia ani de viata, cu destula imaginatie si inca cu mare pofta de munca …sa-si deschida o activitate care ii poate alunga saracia si monotonia, monotonie care imbolnaveste mai mult ca orice, un om obisnuit cu activitatea…???..

Activitate a carei succes, viabilitate si profitabilitate poate fi demonstrat fara urma de tagada…!!…Santem, cei de varsta mea, multi dintre noi, meseriasi si mestesugari buni, corecti, cu simtul raspunderii, fara lacomie, cinstiti in tot ce facem, dar blestemati sa nu PUTEM FACE…

Un om cu experienta si imaginatie poate face orice fara o masina/utilaj fie el mecanic sau CNC, dar NICI O MASINA/UTILAJ din lume nu poate face ce face un om de, una singura, oricat de performanta ar fi. Si repet, daca guvernantii in marea lor nemernicie nu vor sa ne ajute, ma intreb de ce societatea civila este nepasatoare si dezinteresata…???..Chiar nu intelege ca e si in interesul ei…???..si, cu iertare, aici se incadreaza cu mare succes si ASOCIATIA INTREPRENORILOR din Iasi si din tara.

Oameni buni nu cer de poamana nici eu si nici altcineva de varsta si statutul meu social…VREM UN AJUTOOOORRR…Poate nu stiti, dar suntem cei mai corecti, noi astia batrani, in a ne plati datoriile la stat sau in orice alta situatie, asa saraci cum santem. Ar trebui sa va dati seama ca atunci cand am avea un venit in plus cu siguranta nu am ramane datori..

Si iar vin si va intreb:

CUM POT EU SA-MI DESCHIT O ACTIVITATE profitabila atat din punct de vedere al venitului, cat si din punct de vedere al sanatatii, atat fizice cat si spirituale…??…cum sa fac pe ANTREPRENORII DIN IASI sa inteleaga ca activitatea mea le este si lor binevenita…Cum sa le demonstrez ca tot ce produc in atelierul meu si in afara lui imi poate aduce un venit de peste 2000 de euro/luna….???.. Cum sa-i fac sa inteleaga ca oricare din activitatile si produsele mele le poate fi si lor de folos …????..din punct de vedere financiar si chiar lor ca persoane …???…si ca ajutorul dat mie se intoarce indoit sau intreit in cel mult un an de zile…???..

Daca, macar din OMENIE nu, ceea ce ar trebui sa primeze, macar datorita profitului sa o faca…iar masuri de siguranta, in ceea ce priveste, intoarcerea profitului sunt nenumarate…nu asta Ii impiedica….ci acea nepasare de care faceam vorbire mai sus…daca nu si din alte motive la care nu vreau sa ma gandesc macar…

Si trebuie sa va rog sa nu-mi vorbiti de fonduri europene, cu atat mai putin de credite – acesta din urma cu bucurie l-as face – stiti la fel de bine ca nu sant pentru noi, cei care avem vointa, experienta, drag pentru munca si respect pentru ea …sunt tot pentru cei bine situati din punct de vedere financiar.

Inca o data rog sa-mi fie iertat tonul mai sever…dar daca v-ati pune cu adevarat in situatia mea, cu siguranta ma veti intelege si cu siguranta va veti pune intrebarea daca nu ar trebui INTREPRINS ceva in privinta asta, daca tot vine vorba de ASOCIATIA INTREPRINZATORILOR .

Uufff…Iertare inca o data, si-a varsat amarul un batranel, de treaba in mod normal, si pentru ca sunt sigur, sunteti mai tinerei, ganditi-va la batranii vostri, la cei de peste tot din tara, sau macar la faptul ca si domniile voastre vor fi de varsta noastra si ca viata ofera surprize mai mult neplacute decat placute, suisuri si cobarasuri, cele din urma fiind adeseori mai multe si mai jos decat nivelul startului …

Cu drag va urez multa sanatate, bucurii, fericire si succese…mos Costica

Facebook Comments