Secretele Iașiului: povestea antreprenorului care face bere belgiană în capitala Moldovei
Lecții de antreprenoriat

Secretele Iașiului: povestea antreprenorului care face bere belgiană în capitala Moldovei

Dacă am fi în povestea lui Ion Creangă, capra ar da lapte și ar avea trei iezi. În povestea de mai jos, născută tot în Moldova, capra noastră are bere și, deo­camdată, cinci iezi.

Antreprenorul Ionel Păsă­rică a pariat cu el însuși că poate face cea mai bună bere arti­zanală din Moldova. Și poate chiar din țară. De aceea, i-a dat și un nume care ră­mâne în memorie, vrei nu vrei: Capra Noastră.

Dar începuturile nu sunt (mai) nicio­dată atât de simple. În 2016, când s-a hotărât să mai investească „în ceva“, antreprenorul ieșean era deja implicat în alte două businessuri: import-export de vinuri și consultanță în domeniul gazelor naturale. A decis să parieze pe bere arti­zanală, după ce vreo jumătate de an a studiat mai multe idei de afaceri. Sim­țea că este momentul pentru creșterea pe această nișă, numai că „la început a fost un coșmar“. „M-am trezit că am comandat instalația, aveam locul, dar nu știam să fac berea“, mărturisește el. Investise deja 400.000 de euro și nu voia să intre pe piață cu un produs care să nu aibă căutare. Așa că a început să caute un specialist. S-a uitat mai întâi că­tre Germania, o țară cu tradiție în producerea berii, însă a ajuns la concluzia că gus­turile nemților pentru bere nu s-ar po­trivi cu cele ale românilor.

Capra noastră: filiera belgiană. Cum avea doi prie­teni belgieni – Bart Stase și Jan Stappaerts –, a decis să-i cheme în ajutor. Ei l-au pus în legătură cu un maestru berar din raiul berii artizanale, însă nu înainte de a testa care este apetitul localnicilor pentru un astfel de produs. „M-au întrebat câți locui­tori are județul Iași și le-am spus că circa 600.000. Și ei au făcut un calcul rapid și mi-au zis că trebuie să fie cam 20 de micro­berării aici. Dar nu era niciuna“, povestește antreprenorul. Să fii primul într-o piață reprezintă un avantaj indiscu­tabil, însă și riscurile sunt pe măsură – piața româ­nească a berii artizanale este în continuare mică, repre­zen­tând mult sub 1% din vân­ză­­rile totale.

Mai multe detalii aici.

Facebook Comments