Topul celor mai bogați antreprenori ieșeni
Realități economice

Topul celor mai bogați antreprenori ieșeni

În topul anual întocmit de revista Capital, cu cei mai bogați 300 de români, și-au găsit locul șase antreprenori ieșeni, cu afaceri din diverse domenii: imobiliare, servicii medicale, domeniul agricol și alimentar, consultanță și chiar păcănele.

Business-urile antreprenorilor români în general au avut o evoluţie pozitivă anul trecut, când economia locală a cunoscut o creştere de 4,8%. Practic, averea cumulată a celor mai bogaţi români s-a majorat cu 1,36 miliarde de euro, o creştere aproape dublă faţă de ediţia precedentă.  În același timp, au intervenit modificări şi la profilul milionarului, care în acest an are în medie 56 de ani, este bărbat, are o avere medie de aproape 77 milioane de euro, iar business-urile sale sunt localizate cu preponderență în Bucureşti.

În ceea ce privește milionarii ieșeni, comparativ cu anul trecut , când în Top 300 au intrat şapte ieşeni, anul acesta Ioan Zapodeanu, supranumit şi „rechinul imobiliarelor”, nu a mai întrat deloc în top, iar per ansamblu, Iaşul se află pe locul 13 cu un număr de şase milionari, însumând o avere totală de 714,5 milioane de euro.

Primul în clasamentul pe judeţ și al cincilea pe țară, rămâne Iulian Dascălu, cu o avere cuprinsă între de 480-500 milioane de euro. El deţine mall-urile Iulius din Iaşi, Suceava, Cluj şi Timişoara şi ansamblul urbanistic Palas Iaşi.

Pe locul doi pe judeţ se află Dan Fiterman, cu o avere cuprinsă între 90 şi 95 milioane de euro, care i-a adus și locul 55 la nivel naţional. Investiţiile sale sunt în principal în domeniul serviciilor medicale (Spitalul Arcadia, Policlinica Arcadia, laboratoare) şi farmaceutice (Fiterman Pharma şi Fiterman Distribution).

Pe locul trei pe judeţ se află Constantin Duluţe, cel care controlează societatea Agricost. Cu o avere cuprinsă între 65 şi 67 milioane de euro, el se situează pe locul 86 în topul pe ţară.

Pe următorul loc se situează familia Apostol,  care activează în industria alimentară, și ne referim aici la Grupul de firme Kosarom, format din companiile Kosarom (conservarea cărnii), Avi-Top (creştere pui) şi Suinprod (creştere porci). Ei ocupă poziţia 105 în topul pe ţară, cu o avere estimată la 52-55 milioane de euro.

Pe locul cinci la nivel judeţean este Dan Iulian Stratan, cu afaceri în domeniul consultanței și a managementului. Cu o avere cuprinsă între 25-30 milioane de euro, el se situează pe locul 216 în clasamentul pe ţară.

Iar pe ultimul loc în topul judeţean se află Cristinel Prelipceanu, cu o avere cuprinsă între 24 – 26 milioane de euro, singurul ieşean din top 300 care înregistrează o scădere a averii față de anul trecut. Afacerile sale se desfășoară în domeniul jocurilor de noroc, în principal păcănele.

Facebook Comments