Știri locale

Tronsonul Târgu Neamț-Iași al autostrăzii Târgu-Mureș-Iași-Ungheni ar putea fi dat în lucru chiar anul acesta

Tronsonul Târgu Neamț-Iași al autostrăzii Târgu-Mureș-Iași-Ungheni ar putea fi dat în lucru chiar anul acesta. Mai întâi la nivel de detalii tehnice, adică e vorba de proiectare și execuție. Dat fiind faptul că această autostradă este deja în plan incipient de mai bine de 10 ani, entuziasmul celor interesați este unul temperat de realitate.

Dăm drumul la Târgu Neamț – Iași. Dacă obținem Acordul de Mediu, putem lansa achiziția chiar la finalul semestrului doi pentru proiectare și execuție. Buget există, iar contractul pentru studiul de fezabilitate va fi desuspendat, după ce a fost blocat de Curtea de Conturi”, au declarat autoritățile din Ministerul Transporturilor.

Licitaţiile pentru refacerea studiilor de fezabilitate la cele trei tronsoane ale Autostrăzii, Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi-Ungheni au fost blocate anul trecut după un raport al Curţii de Conturi.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B, care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic. În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, era estimat iniţial la 9 miliarde de euro. Costul estimat în Master Planul General de Transport este de circa 4 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Facebook Comments