Știri locale

Ultimul mare producător de utilaj greu din România ar putea fi repus pe picioare

Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj greu din România, privatizat în 2003  şi intrat în insolvenţă în 2008, ar putea scăpa de cea mai mare parte a datoriilor dacă AAAS, principalul acţionar, va prelua în plată active ale societăţii pentru a-i stinge datoriile.

Potrivit planului de reorganizare al societăţii ieşene, prin darea în plată a unor active  se poate acoperi aproximativ 90% din totalul creanţelor.  Potrivit specialiştilor, darea în plată este o modalitate de stingere a datoriilor, care poate fi realizată doar cu acordul creditorului, care în cazul de faţă este statul, prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS).

Ca atare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care propune simplificarea procedurii de stingere totală sau parţială a creanţelor deţinute de autoritate, inclusiv pentru creanţele născute în timpul procesului de insolvenţă, „în scopul reinserţiei în circuitul economic”.

Altfel spus, prin cedearea de active, Fortus scapă de datoriile către stat, fără a intra sub incidenţa ajutorului de stat, astfel încât ulterior ar putea fi vândută. Scopul declarat este însă posibilitatea ca Fortus Iaşi să „o ia de la început, rapid şi eficient”, să păstreze locurile de muncă şi a clienţii.

Planul de reorganizare al Fortus Iaşi prevede că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituţie a activului funcţional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înfiinţeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesenţiale, ale Fortus Iaşi, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalţi creditori, inclusiv către salariaţi.

Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, inclusiv pentru industria de apărare, şi care deţine o platformă industrială de 150 de hectare în intravilanul municipiului, a fost privatizat în 2003, pachetul majoritar de acţiuni fiind preluat de către Metalexportimport Bucureşti, fostă întreprindere de comerţ exterior comunistă, intrată după Revoluţie sub controlul grupului rus Rosatomstroi. Cumpărătorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de contractul de privatizare privind investiţiile în dezvoltarea combinatului, astfel că AVAS a reziliat contractul în 2008, anulând privatizarea şi devenind acţionar majoritar al companiei. În acelaşi an, însă, combinatul a fost băgat în insolvenţă. Între timp, Fortus Iaşi a trecut prin trei proceduri de faliment, reuşind să se salveze de fiecare dată de la dispariţie. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în noiembrie anul trecut, când instanţa de judecată a decis ieşirea din faliment a combinatului şi aplicarea planului de reorganizare elaborat şi aprobat în 2013. Activitatea la combinat este în prezent la cota de avarie. Astfel, dacă în 2008, Fortus Iaşi raporta o cifră de afaceri de aproape 66 milioane lei, anul trecut aceasta a fost doar de circa 3,3 milioane lei, din care a rezultat o pierdere de 35,6 milioane lei.

Citeste mai mult: adev.ro

Facebook Comments