Realități economice

Un milionar ieşean ce dă salarii mult peste medie: „dacă ar fi să înfiinţez de la zero firma mea, ar fi aproape imposibil cu ce absolvenţi sunt acum”

„Ca și angajator constat o degradare a nivelului de cunoștințe profesionale, asta ca să nu mai vorbesc de cunoștințele practice, nu au ceva îndemânare. Atunci vrem-nu vrem, ceva trebuie să se întâmple pentru că altfel nu este bine. Dacă în urmă cu 10 ani se spunea că Iaşul ar putea să ofere intreprinderilor oameni bine pregătiţi, acum această aşteptare a scăzut. Sunt tot mai puţini astfel de absolvenţi. Am ajuns să angajez oameni care rezolvă doar 50% dintr-un test profesional”, a povestit patronul grupului Electra, Marian Berdan.

160 de angajaţi uşor de găsit în 1990 aproape imposibil în 2016

În prezent grupul de firme Electra are aproape 175 de angajaţi bine şi foarte bine calificaţi, nivelul de salarizare fiind peste media pieţei. Angajatorul Berdan susţine că s-a lovit în ultimii ani de problema slabei pregătiri a noilor absolvenți: „spre exemplu, dacă ar fi să înfiinţez de la zero firma mea, ar fi aproape imposibil cu resursele umane de acum. În anii 1990 erau însă mult mai bine pregătiţi. Exigenţa acum e mult mai mică, de ce se dă studentului nota 8 dacă el merită doar 5? Prin acest sistem îl încurajăm să nu performeze”.

Explicaţia unui profesor de la UTI

Profesorul universitar Alexandru Sălceanu admite că au fost probleme mari în facultăţile tehnice dar vede soluţii: „trebuie strânse legăturile între universităţi şi mediul economic, pentru că aici este traseul unui tânăr. Avem foarte multe laboratoare bine echipe dar acestea sunt izolate de mediul practic. Apoi tinerii trebuie să susţină programe de formare coerente, este nevoie de internship-uri făcute împreună cu firmele ieşene. Doar aşa vor avea şanse de a fi credibili. Nici în Germania apetenţa tinerilor pentru profesiile tehnice nu este foarte crescută. E greu să ajungi inginer. Până la urmă cea mai bună reclamă este posibilitatea obţinerii unui loc de muncă atractiv”

Berdan: „e bine că au venit americanii, peste tot pe unde au ajuns aceştia a venit şi prosperitatea”

Fondatorul Electra face şi o prognoză: Iaşul se va dezvolta d.p.d.v. industrial în următorii ani prin intrarea în judeţ a unor mari companii internaţionale atrase de stabilitatea regională. „Pentru mine, ca exportator, ar fi indispensabilă construcţia unei autostrăzi.Dacă se vrea, se poate face autostrada în 4 ani. Eu mă bucur foarte mult deocamdată că au venit americanii, că au militari la noi. S-a dovedit deja în ultimii zeci de ani că acolo unde au fost americanii s-a dezvoltat industria. Asta pentru că are cine să o păzească. Nu mi-s foarte dragi multinaţionalele dar Iaşul are nevoie de industrie„, a spus Marian Berdan.

sursa: http://www.topiasi.ro/

Facebook Comments