Profil de antreprenor

Un tânăr antreprenor ieșean a făcut, în 2009, primul pas spre digitalizarea învățământului în România

Învățământul românesc nu poate evolua fără digitalizare, iar faptul că unele școli o fac deja, se datorează lui Alexandru Holicov, un tânăr ieșean care, în 2009, introducea primul catalog digital într-o școală din Iași. De la acel moment de început, aplicația sa a crescut și își găsește locul în tot mai multe școli din România.

Datorită sistemului creat de el, profesorii se pot concentra pe educația reală a elevilor. De peste nouă ani, Adservio acționează ca un liant între unitățile de învățământ școlar și fiecare dintre părțile implicate: inspectorat, directori de școli, departamentul de secretariat, profesori și diriginți, părinți și elevi.

Adservio a fost prima aplicație de acest gen din România și una dintre puținele la nivel european și mondial. A început de la a fi un catalog școlar electronic, iar astăzi este o platformă de management educațional care oferă beneficii extinse pentru toți participanții la actul didactic.

Când și cum s-a născut Adservio?

În 2009, Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iași a fost prima unitate școlară din țară și printre primele din lume care a avut un sistem educațional electronic integrat.

Investiția a constat în echiparea claselor cu calculatoare, infrastructura pentru rețea, aducerea internetului în sălile de clasă și dotarea lor cu proiectoare.

Cât ați investit în această idee?

Investițiile au fost mari, iar reticența față de acest tip de catalog electronic este mare în sistemul românesc de educație.

Investiția inițială, făcută la liceul Vasile Alecsandri, a fost de 30.000 de euro. Investiția totală până în acest moment depășește 1,7 milioane de euro.

Majoritatea școlilor care au ales deja să implementeze acest sistem sunt din Iași și București. Ce ne puteți spune legat de această polarizare?

Având sediul în Iași și o filială în București, a fost mult mai ușor de ajuns în școlile din aceste zone. Dar în acest moment, aplicația Adservio este utilizată în Chișinău și în 20 de județe din țară.

De când Adservio investește în educația din România, s-au observat o serie de efecte pozitive, începând de la creșterea responsabilizării și a comunicării între părțile implicate în actul didactic, până la implementarea tehnologiei moderne în sălile de clasă: tablete, internet, suporturi de curs digital, etc.

De ce nu au intrat încă toate școlile românești în era digitală, având această soluție la îndemână?

România este în topul țărilor cu cele mai slabe investiții în educație. E lesne de înțeles că și la capitolul digitalizare ne situăm mult sub nivelul Europei.

Varietatea de soluții educaționale digitale în Europa este mult mai mare comparativ cu România, însă nivelul soluțiilor existente – în cazul de față, Adservio, este similar și competitiv cu soluțiile de pe piața internațională.

Problema sta, în continuare, în lipsa fondurilor, a unei legislații care să permită unităților școlare să adopte soluții moderne de management educațional, conservatorismul și rezistența la schimbare.

Ce înseamnă o astfel de platformă pentru sistemul de învățământ românesc?

O implementare la nivel național ar putea conferi o imagine reală și corectă a sistemului, o bază extrem de utilă factorilor decizionali în scopul stabilirii strategiilor de îmbunătățire a calității.

Învățământul nu poate evolua fără digitalizare. Școala trebuie să țină pasul cu tehnologia, care oferă posibilități de predare într-o maniera nouă, atractivă, prin forme, culori și mișcare, dezvoltând perspicacitatea, atenția distributivă, creativitatea și abilitățile de investigare științifică.

Articolul complet pe business24.ro

Facebook Comments